Van Windows XP naar Linux: het installeren van Linux Mint

Dit is het derde artikel over mijn ervaringen als Windows-gebruiker met Linux.

In een eerder artikel heb ik uit de doeken gedaan dat een Windowsgebruiker die besluit over te stappen op Linux een overweldigende keus heeft aan Linux distributies om uit te kiezen. Ik heb toen gekozen voor Linux Mint 16 Petra Cinnamon en beschrijf hieronder mijn ervaringen met de installatie.

Degenen die mijn eerdere artikel hebben gelezen weten inmiddels dat ik Linux Mint wil gaan installeren op een enigszins gare laptop die van mijn zoon geweest is. Deze laptop bevat Windows XP, maar is in de loop der jaren langzaam geworden en is – voor Windows begrippen – behoorlijk uit de tijd. Tijd om hem tot leven te wekken met Linux!

Voorbereidingen

Allereerst: zorg voor een backup van alle belangrijke bestanden! Zet correspondentie, foto’s, documenten en wat al niet meer op bijvoorbeeld een USB-stick of een portable harde schijf!

Vervolgens ga ik de ISO van Linux Mint 16 Cinnamon (vanaf hier ‘Mint’ geheten) downloaden. Gezien de leeftijd van de hardware moet ik gebruik maken van de 32 bits versie van Mint. (Eventueel is er ook een 64 bits versie beschikbaar, maar dat valt buiten het bestek van dit artikel). Kies voor een downloadlink, bijvoorbeeld die van de NLUUG en haal de ISO binnen. Deze ISO wordt vervolgens gebrand op DVD of kan worden gestart vanaf USB stick of een ander medium (valt buiten het bestek van dit artikel, maar een suggestie is om bijvoorbeeld gebruik te maken van de programma’s UNetbootin of Rufus). Uw pc moet dan wel kunnen opstarten vanaf zo’n USB stick.

Voordat we Linux naast Windows XP kunnen installeren dient er wel voldoende ruimte te zijn op de harde schijf. Ideaal is het als er een flink stuk van de schijf ongebruikt is (niet door Windows in gebruik), zodat daar Mint kan worden geplaatst.

Installeren maar!

Scherm nadat Mint is gestart

Scherm nadat Mint is gestart

Wanneer de ISO is gestart, dan wordt al heel snel een volledig functionele testversie van Mint getoond. Dit is een duidelijk verschil met de installatie van Windows, waarbij de installatie direct van start gaat. Op dit moment is nog helemaal niets geïnstalleerd en kan er voor worden gekozen eerst een tijdje te ‘spelen’ met Mint. Loopt het een beetje goed op de machine? Werkt alle hardware? Wanneer de machine niet via een kabel verbonden is en een Wifi netwerk beschikbaar is, dan moet dat nu worden ingesteld. We bereiken hiermee dat veel updates al tijdens de installatie kunnen worden binnen gehaald.

Wifi instellen

Wifi instellen

Rechts onder op het scherm staan een aantal pictogrammen. Druk op degene met het ‘losse stekkertje’. Er verschijnt een scherm met de beschikbare Wifi netwerken. Kies uw netwerk, voer uw wachtwoord in en druk op ‘Connect’. Het Wifi netwerk is nu verbonden en als we nog zouden willen testen, dan is internet nu ook beschikbaar. Ik ga echter de installatie nu echt starten!

Installatie

Installatie

Hiervoor is een pictogrammetje op het beeldscherm geplaatst met het onderschrift ‘Install Linux Mint’. Druk hierop en de installatie gaat van start vanuit de ‘Live’ sessie.
Tot nu toe waren alle dialogen en schermen van Mint in het Engels, maar nu kunnen we dan toch voor Nederlands (of een groot aantal andere talen) kiezen. De vervolgdialogen zijn dan in het Nederlands.

Installatie-eisen

Installatie-eisen

Mint geeft eerst aan wat de (bescheiden) eisen zijn om te kunnen installeren: 7,4 GB vrije ruimte, een stroomvoorziening zodat de laptop niet plotseling uit gaat en een internetverbinding. Die laatste hebben we net ingesteld, dus we gaan door.

Nu wordt het echt interessant. Mint toont een scherm waarop je kunt kiezen voor het installeren van Mint naast Windows XP of in plaats er van. Ik ga Mint ernaast zetten. Ik kies daarom de eerste optie en druk op ‘Verder’. In het volgende scherm moet ik kunnen aangeven hoeveel ruimte ik voor Mint wil gaan gebruiken ten opzichte van de bestaande Windows-installatie.

Problemen?

Helaas kom ik er in dit stadium achter dat er iets mis is met mijn harde schijf. Er is niet genoeg ruimte vrij, ondanks dat ik daar wel voor gezorgd heb. Ik onderbreek de sessie en keer terug naar de Live versie van Mint. Controle en een poging tot reparatie van de schijf brengt aan het licht dat ik niet verder kan met de installatie naast Windows XP…. Mint kan daar niets aan doen, de harde schijf is corrupt geraakt na jaren trouwe dienst en er zit niets anders op dan met een schone lei te beginnen. Daar gaat mijn artikel over het installeren van Mint naast Windows XP!

Installatie in plaats van XP

Installatie in plaats van XP

Door de reparatiepogingen is het nu zelfs onmogelijk geworden Mint naast XP te zetten en Mint geeft me alleen nog de mogelijkheid XP te vervangen. Er staat duidelijk bij dat alle bestanden zullen worden verwijderd, dus blijkt duidelijk het belang van een goede backup! Gelukkig staat er niets van belang op deze oude machine, dus ik kan gewoon verder gaan. Even lijkt het goed te gaan, maar dan volgt een knoepert van een foutmelding, waarschijnlijk het gevolg van de corrupte schijf. Mij wordt aangeraden opnieuw te starten. Nou dat doen we dan maar… Op hoop van zegen.

Regio instelling

Regio instelling

Wat te verwachten was gebeurt ook: de schijf is leeg en Mint biedt aan de schijf te formatteren en te gaan gebruiken. En vanaf nu gaat het van een leien dakje. Regio instelling, toetsenbord indeling (Geen Nederlands kiezen, maar Engels US international!) en dan komen we bij de persoonlijke gegevens. De computer vraagt me netjes: ‘Wie bent u?’ Ik geef mijn naam op en een naam voor mijn computer.

Wie bent u?

Wie bent u?

Vervolgens moet een gebruikersnaam worden opgegeven en een wachtwoord. Ik gebruik het liefst een naam met alleen kleine letters, zoals ‘ronald’ en vervolgens een lang wachtwoord, dat wel makkelijk te onhouden is en samengesteld is uit verschillende woorden en eventueel speciale tekens, bijvoorbeeld “JaapEetSchaap!MaarWelZonderBoter” of “WaaromZijnDeKersenNietKrom?”. Ik kies vervolgens voor de optie “Mijn wachtwoord vragen om aan te melden”. Nooit kiezen om automatisch aan te melden, dat gooit uw laptop (of in elk geval uw persoonlijke map) helemaal open! Linux heeft overigens altijd een wachtwoord nodig, ook als u het niet gebruikt om in te loggen, maar daarover later.

Aanmelden

Aanmelden

Mint gaat nu installeren. Bij mij duurde dat zo’n 1o minuten. In de tussentijd kan je een slideshow bekijken van de mogelijkheden van Mint en ik moet zeggen, dat ziet er erg aantrekkelijk uit! Plots verschijnt het startscherm met mijn naam. Klik op die naam, vul je wachtwoord in en daar is Mint!

Welkomstscherm

Welkomstscherm

Mint staat bekend als zeer gebruiksvriendelijk en dat blijkt al gelijk. Het welkomstscherm geeft snelkoppelingen naar allerlei interessante opties voor nieuwe gebruikers.
Rechtsonder op het scherm staan pictogrammen en meldingen en hier staat dat er een nieuwe versie van het updatebeheer beschikbaar is. Met updatebeheer wordt de Mint machine helemaal up-to-date gehouden, dus lijkt het me raadzaam dat te vernieuwen. Eén klik op de melding en het updatebeheer wordt zelf vernieuwd.

Toestemming geven

Toestemming geven

Op dit moment wordt ik voor het eerst geconfronteerd met één van de grootste verschillen tussen Windows XP en Linux: wanneer er een actie moet worden uitgevoerd die ingrijpend kan zijn voor je pc wordt altijd om het wachtwoord gevraagd dat eerder is opgegeven. Dit lijkt irritant voor een argeloze Windowsgebruiker, maar het is één van de veilige fundamenten waarop Linux is gebouwd. En het wordt alléén gevraagd als het nodig is!

Nadat het updatebeheer zelf is geüpdatet wordt automatisch een vracht updates voor Mint binnengehaald. Nog 10 minuten later zijn al die update aangebracht en is het systeem gereed voor gebruik!

Conclusie voor wat betreft de installatie

Ondanks dat de laptop en de daarop aanwezige versie van Windows in slechte conditie waren, en de installatie daarom anders liep dan ik had verwacht, is het eigenlijk toch heel goed verlopen. Het hele proces heeft een half uur geduurd en ik heb nu een fraai ogend, netjes werkend Linux-systeem. De hardware werkt goed en de koppeling met internet was een fluitje van een cent. Jammer dat ik Mint niet naast XP kon zetten, maar al met al ben ik best tevreden over de installatie.
Nu nog kijken wat de overeenkomsten en vooral de verschillen zijn tussen XP en Linux Mint 16 Petra Cinnamon. Maar dat doe ik in een volgend verhaal.

(1390)

3 gedachten over “Van Windows XP naar Linux: het installeren van Linux Mint

  1. Nou de eerste ervaringen met dit leuke besturingssysteem. Wat gelijk opvalt is de soepele installatie. Ook de hardwareherkenning is prima verzorgd al weet ik niet of de camera van de laptop ook herkend is. Zie hem niet in de lijst staan als ik deze oproep via command. Doet er ook niet toe daar gaat het ook niet om. Wifi via de laptopkaart gaat prima, maar om een wifidongle van sitecom aan de praat te krijgen is me nog niet gelukt. De look and feel komt overeen met Windows XP. Dit is natuurlijk mooi maar XP is inmiddels stokoud en Mint is nu ontwikkeld. Voor internet direct Chrome erop gezet. Firefox heeft me nooit kunnen bekoren en Chrome geeft exact dezelfde browser als in de Windows versie. Even inloggen in je google account en je hebt al je bookmarks etc.
    De mediaspeler Banshee bekoort me gelijk. Ik haat de uitgebreide players en deze biedt precies wat nodig is. Inclusief branden op CD . En dan Libre Office, het is natuurlijk gratis en dat is prachtig. Wel roept het gelijk herinneringen op aan de tijd dat de MS Office nog versienummers had onder de 10. Maar voor een snelle brief of spreadsheet voldoet het prima.
    Al met al een prima upgrade voor een oude laptop waar je anders niets meer mee kan. Ooit was er in de open-source gemeenschap het gevoel dat Linux Windows zou gaan bedreigen. Dit zie ik niet meer gebeuren, daarvoor is teveel verschil met Windows 8, Office 365 etc.
    Ben er blij mee, voor even snel een DVD spelen of internetten en social media is het prima geschikt.

  2. Mooi artikel. Duidelijk, ik ga snel aan de slag met mint. Ben benieuwd.

    • Dank je, Paul. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Binnenkort een artikel over mijn ervaring vanuit de belevingswereld van een Windowsgebruiker met dit systeem.

Reacties zijn gesloten.