Sensoren via Wifi koppelen aan Domoticz – Deel 1

In het verleden heb ik al eens een blog gewijd aan het koppelen van sensoren aan Domoticz met behulp van een apparaatje dat radiosignalen opvangt en verstuurt, de RFXtrx433E. Op zich een prima systeem, maar het kan nog veel simpeler en het is leuk: met behulp van de ESP8266. Dit is een klein bordje met een Microcontroller, wat Flash geheugen en een Wifi chip aan boord. Dit bordje kan worden ingezet in het zogeheten Internet of Things (IoT).

In een aantal blogs wil ik laten zien hoe zo’n bordje wordt geflasht, geprogrammeerd, gekoppeld met sensors en natuurlijk gekoppeld aan Domoticz. Ik heb alle voorbeelden zelf uitgezocht en geprobeerd.

Maar nu eerst een introductie van de ESP8266.

De vele incarnaties van de ESP8266

Het is niet zodat we kunnen spreken van ‘de ESP8266’. Van dit bordje zijn talloze varianten gemaakt, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Ik ben niet van plan deze allemaal te gaan bespreken, maar het is wel interessant drie totaal verschillende versies te bekijken:

De ESP-01

ESP-01De ‘eenvoudigste’, goedkoopste versie is deze ESP-01. Hij meet zo’n 1,5 x 2,5 cm en heeft het minste aantal te programmeren poorten van de hele familie (maximaal 4), al is dat voor een paar sensors ruim voldoende. Hij is uitgerust met 1 MB flashgeheugen. Het flashen van deze versie kost wat meer moeite dan gemiddeld voor een beginner. Je hebt er een speciale programmeertool voor nodig, of een Arduino. Hij kost zo’n 1,40 bij een Chinese leverancier zoals AliExpress.com.

De Wemos D1 mini

Deze versie is iets groter dan de ESP-01, zo’n 3 x 2,5 cm groot en hij heeft 11 digitale I/O poorten en 4 MB flashgeheugen. Het flashen van deze versie van de ESP8266 is heel eenvoudig, dankzij een extra ingebouwde chip en een micro-USB voeding. Persoonlijk vind ik dit dé versie voor de beginner. Als die solderen kan tenminste. Want de D1 wordt geleverd met drie soorten pootjes, die je er natuurlijk wel eerst aan moet solderen! Dat solderen blijkt echter makkelijker dan het lijkt, als je een fatsoenlijk soldeerboutje hebt met een kleine punt en een paar simpele richtlijnen in acht neemt. Kost ongeveer 3,20 Euro bij AliExpress.com. Er zijn ook nog allerlei leuke uitbreidingen op te koop, maar daar heb ik het later misschien nog wel eens over.

De NodeMCU V3

De grootste, uitgebreidste en tevens makkelijkst te hanteren versie van de ESP8266 vind ik de NodeMCU V3. Dit bordje meet 6 x 3 cm. Hij heeft 15 digitale I/O poorten, heeft 4 MB flashgeheugen en is standaard te koop met reeds gesoldeerde pootjes. Dankzij een eigen voeding via micro USB en een ingebouwde chip is ook deze versie van de ESP8266 zeer eenvoudig te programmeren. Is goedkoper dan de D1 (ongeveer 2,40 bij AliExpress.com) en het meest geschikt van allemaal voor de beginnende gebruiker. Zijn enige minpunt is zijn grootte, maar ook dat valt eigenlijk nog best mee vergeleken met een ‘reus’ als de Raspberry Pi (die natuurlijk wel veel meer kan). Hij trekt ook iets meer stroom dan de anderen.

Wat hebben we nodig?

Om te starten met de ESP8266 hebben we in elk geval nodig:

  • Een (variant op de) ESP8266. Ik ga een voorbeeld beschrijven met de Wemos D1 mini, maar de NodeMCU V3 (of een andere ‘makkelijke’ ESP8266) kan ook worden gebruikt.
  • Een micro-USB kabel. Neem hiervoor een goed, stevig exemplaar
  • Flash software
  • Een USB naar COM driver voor de flash software
  • Een Wifi netwerk (logisch)
  • Een draadloos apparaat om (tijdelijk) mee in te loggen op de ESP8266, bijvoorbeeld een tablet.

In een volgende aflevering van deze blog ga ik de Wemos D1 mini in elkaar zetten en van software voorzien.

Save

Save

Save

3 gedachten over “Sensoren via Wifi koppelen aan Domoticz – Deel 1

Reacties zijn gesloten.