Het reinigen van vinyl

Om echt te kunnen genieten van oud en vaak misbruikt vinyl is het nuttig en vaak noodzakelijk om dit te reinigen. Maar ook nieuwe platen moeten soms gereinigd worden, omdat ze statisch zijn. En je staat er van te kijken, of eigenlijk meer: te luisteren, hoe zo’n plaat opknapt van een reinigingsbeurt.

Is dat niet een vervelend / tijdrovend / afstompend karweitje, dat reinigen?

Dat is maar hoe je het bekijkt. Ik reinig zelf steeds een flink aantal platen achter elkaar, meestal een stuk of 20, 30, en dan gaat het snel. Het is ook niet echt vervelend vind ik, al ruikt de reinigingsvloeistof niet echt lekker en afstompend… Ach, zet er een lekker muziekje bij op en het is zo weer voorbij.

Wat hebben we nodig?

Ik maak zelf gebruik van een aantal vrij eenvoudige hulpmiddelen. Het is niet eens nodig om ze allemaal te gebruiken, ik zal het proces dat ik zelf gebruik hieronder bespreken.

1. Voorwassen van hele vuile platen

Wanneer de plaat erg vuil of vet is, is het nodig deze voor te wassen.
Allereerst wordt de plaat uit zijn hoes gehaald en op een schone, droge en pluisvrij doek gelegd. Ik gebruik een paar oude theedoeken, die voldoen prima.

 

Vervolgens wordt de spuitflacon met vinyl cleaner gepakt. Ik gebruik vloeistof van QS Audio. Deze vloeistof is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van vinyl. Het reinigt grondig, laat geen residu achter en – zeer belangrijk! – tast het vinyl niet aan.

Wel kan de vloeistof het etiket van de LP aantasten. Dek daarom het etiket af. Dat gaat gemakkelijk met de dop die bij het reinigingsapparaat hoort dat in de volgende fase wordt besproken. Spuit de hele plaat gelijkmatig in met de vloeistof.