Het reinigen van vinyl

Om echt te kunnen genieten van oud en vaak misbruikt vinyl is het nuttig en vaak noodzakelijk om dit te reinigen. Maar ook nieuwe platen moeten soms gereinigd worden, omdat ze statisch zijn. En je staat er van te kijken, of eigenlijk meer: te luisteren, hoe zo’n plaat opknapt van een reinigingsbeurt.

Is dat niet een vervelend / tijdrovend / afstompend karweitje, dat reinigen?

Dat is maar hoe je het bekijkt. Ik reinig zelf steeds een flink aantal platen achter elkaar, meestal een stuk of 20, 30, en dan gaat het snel. Het is ook niet echt vervelend vind ik, al ruikt de reinigingsvloeistof niet echt lekker en afstompend… Ach, zet er een lekker muziekje bij op en het is zo weer voorbij.

Wat hebben we nodig?

Ik maak zelf gebruik van een aantal vrij eenvoudige hulpmiddelen. Het is niet eens nodig om ze allemaal te gebruiken, ik zal het proces dat ik zelf gebruik hieronder bespreken.

1. Voorwassen van hele vuile platen

Wanneer de plaat erg vuil of vet is, is het nodig deze voor te wassen.
Allereerst wordt de plaat uit zijn hoes gehaald en op een schone, droge en pluisvrij doek gelegd. Ik gebruik een paar oude theedoeken, die voldoen prima.

 

Vervolgens wordt de spuitflacon met vinyl cleaner gepakt. Ik gebruik vloeistof van QS Audio. Deze vloeistof is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van vinyl. Het reinigt grondig, laat geen residu achter en – zeer belangrijk! – tast het vinyl niet aan.

Wel kan de vloeistof het etiket van de LP aantasten. Dek daarom het etiket af. Dat gaat gemakkelijk met de dop die bij het reinigingsapparaat hoort dat in de volgende fase wordt besproken. Spuit de hele plaat gelijkmatig in met de vloeistof.

Haal daarna de borstel meerdere malen over de hele plaat heen. Ik gebruik de speciale geitenharen borstel van QS Audio, die voor dit doel is ontwikkeld.

Veeg daarna de plaat schoon met een schone, droge, pluisvrije doek. Veeg met de groeven mee. Herhaal dit proces eventueel als de plaat echt niet om aan te zien is. Draai daarna de plaat om, spuit hem in en reinig ook die kant.
De plaat is nu al vrij schoon. Wanneer je op zoek bent naar een echt goedkope manier van reinigen kan dit proces al volstaan. Ik ga echter nog een stapje verder.

2. Reinigen van de LP in het reinigingsapparaat

Wanneer de LP niet al te vuil of alleen statisch is, of voorgewassen, dan kan hij nu in het reinigingsapparaat.
Er zijn diverse dure tot zeer dure apparaten op de markt, maar ik bereik prima resultaten met de Knosti Disco-Antistat. Tweedehands zie je ze al voor een tientje.

De Knosti bestaat uit een grote bak, een bevestiging voor de LP en een rek. In de bak wordt reinigingsvloeistof gegoten (ja, weer die vloeistof van QS Audio), tot een hoogte onder het etiket. Schroef dan eerst de grote, oranje doppen op het label, waardoor dit wordt beschermd en de plaat stevig vastzit.

Schuif nu de LP tussen de borstels in de bak tot hij op zijn plaats zit. Vervolgens wordt de LP enkele malen rond gedraaid om de vloeistof goed zijn werk te laten doen.

Haal tenslotte de plaat uit de bak en laat hem goed uitdruipen. Haal de doppen er af en zet de plaat in het meegeleverde rek (in de bodem van het apparaat). Na een uurtje drogen is de plaat schoon, streeploos en kraakhelder. En hij klinkt als nooit tevoren!

 

3 gedachten over “Het reinigen van vinyl

  • februari 27, 2016 om 4:19 pm
    Permalink

    Ik gebruik al jaren de knosti dico antistat,doe dit met koud gekookt water. Naar alle tevredenheid.
    Heb zelf ook een platen stofzuiger die ik voor het wassen gebruik, machtig apparaat.

    • februari 28, 2016 om 10:58 am
      Permalink

      Het reinigen met de speciale vloeistof heeft als voordeel dat vet en verontreiniging beter oplossen en dus de groeven beter worden gereinigd dan met alleen (gedestilleerd) water en dat het de platen bovendien anti-statisch maakt, dus persoonlijk prefereer ik dat. Bovendien drogen ze zeer snel zonder residu, zodat een extra handeling, zoals stofzuigen bijvoorbeeld, niet nodig is. Neemt niet weg dat jouw methode ook best effectief kan zijn, die heb ik nooit geprobeerd!

  • februari 27, 2020 om 4:06 pm
    Permalink

    Ik mis Walvis Products, haal hier al jaren alles met betrekking tot vinyl . Wordt altijd perfect geholpen en nooit geen problemen!

Reacties zijn gesloten.