Domotica – 4. Een gratis weerkanaal in Domoticz

Dit bericht is niet relevant meer, daar Weather Underground is gestopt met het verstrekken van gratis API-keys. Maar er is nu een alternatief, in de vorm van OpenWeatherMap, waarvoor ik een nieuw artikel heb geschreven.

In eerdere blogs heb ik uitgelegd wat domotica is, hoe je het kunt aansluiten op de computer met de gratis software Domoticz voor Linux en Windows en hoe je sensors kunt gebruiken en ontvangers kunt programmeren.

Eén van de leuke, nieuwe dingen die ik onlangs heb gedaan met Domoticz is het toevoegen van een gratis weerkanaal. Omdat het best kostbaar is om allerlei weerapparatuur aan te schaffen en te onderhouden is zo’n weerkanaal een heel leuk alternatief.

Wat is een weerkanaal?

De wereld kent veel weer-enthousiasten en Nederland vormt daarop geen uitzondering. En veel van die mensen zijn weer georganiseerd in groepen op websites. Eén van de grootsten op dat gebied is het Amerikaanse Weather Underground. Hier zijn ook heel veel Nederlanders bij aangesloten. Zij hosten via de website van Weather Underground een weerkanaal en sturen daarom hun metingen naar die website. En gelukkig mogen wij buitenstaanders daar weer gebruik van maken. Dit gaat ook vrij gemakkelijk in Domoticz, maar eerst moeten we ons aanmelden op de website.

Een account aanmaken

Om gebruik te kunnen maken van de weergegevens die worden verzameld dienen we eerst een gratis account aan te maken bij Weather Underground.

  1. Ga naar de aanmeldpagina van de website van Weather Underground.
  2. Voer hier E-mail, password en Handle in. Dat laatste is eigenlijk gewoon een gebruikersnaam. Kruis NIET de optie Upgrade my membership for only $10 per year aan, dat is niet nodig. De tweede optie dient wel te worden aangekruist.
  3. Druk op de knop Become a Member. Na korte tijd verschijnt er een mail met een aanmeldlink, waarop je moet drukken.
  4. Je kunt un inloggen met de gegevens die je eerder hebt opgegeven op www.wunderground.com.
  5. Om nu gebruik te kunnen maken van de weerdata heb je nog een API-key nodig. Ga daartoe naar deze pagina waarop het prijsplan staat vermeld. Kies voor de optie die het meest rechts staat (Anvil plan), daaronder voor de optie History Add-On Yes en tenslotte bij How will you use our service voor Developer. De totale kosten zijn dan nog steeds 0 dollar. Vraag de Key aan met de knop Purchase Key.
  6. Vul tenslotte nog wat gegevens over het project in:
    Contact name: <naam>
    Project contact e-mail: <e-mailadres>
    Project name: Domoticz
    Project website: http://www.domoticz.com
    Where will the API be used: Website
    Will the API be used for commercial use: No
    Will the API be used for manufacturing mobile chip processing: No
    A brief description: <Schrijf iets over de toepassing>
  7. Vink beide vakjes aan en druk weer op Purchase Key. Je hebt nu een API-Key, die in Domoticz zal worden gebruikt.

Weerstation dat wordt gebruikt

Naast de API-Key hebben we ook nog de Weather Undergroud code nodig van het weerstation dat we willen gebruiken. Veelal zal dat een weerstation zijn dat dicht in de buurt zit.

Weather Underground website

Ga naar de hoofdpagina van Weather Underground en vul in het invoerveld links, met de tekst Find Your Hyper Local Weather, een plaatsnaam in.

Je krijgt nu een kaart te zien, met daarop een aantal mogelijke weerstations. Klik op de kaart op een ballonnetje, waarna diens gegevens in het kadertje rechts verschijnen. Druk dan op Full Forecast om naar de pagina van dat weerstation te gaan.

Druk tenslotte op de straataanduiding van het weerstation (in dit voorbeeld is dat Rochussenstraat). Naast de naam van de straat wordt dan de locatiecode van het station vermeld (hier dus IROTTERD37):

Schrijf ook die locatiecode op. Nu kunnen we de weergegevens van dat weerkanaal in Domoticz weergeven. En als het weerstation een beetje in de buurt van je eigen huis is lift je dus gratis mee op de apparatuur van iemand anders, zonder dat hij of zij daar last van heeft.

Instellen in Domoticz

Kies in het menu Setup van Domoticz de knop Hardware. In het onderste deel van het scherm voer je nieuwe ‘hardware’ in (in dit geval is die virtueel dus).

Voer een naam voor het weerkanaal in en kies bij Type voor Weather Underground. Laat Data Timeout op Disabled staan en voer de API Key en de Location die je eerder hebt verkregen in.
Maar pas op: de Location moet vooraf worden gegaan door “pws:”. Dus in ons voorbeeld voer je daar pws:IROTTERD89 in.
Druk vervolgens op Add en je weerkanaal is toegevoegd aan je ‘hardware’!

De gegevens bekijken

Vanaf nu worden de weergegevens net als je andere data opgeslagen in de database van Domoticz. Onder Setup en dan Devices vind je de sensors van het weerkanaal terug. Deze kan je op de bekende wijze ‘aanzetten’: druk op de groene pijltjes en geef ze een naam.

Onder de menu items Temperature en Weather vind je de geactiveerde sensors terug.

57 gedachten over “Domotica – 4. Een gratis weerkanaal in Domoticz

  • december 18, 2015 om 4:24 pm
    Permalink

    Ik wil heel graag een compliment maken voor de uitleg en de wijze van presentatie. Het is geweldig gelukt en ik heb het heel goed in kunnen laden in DOMOTICZ, toch heb ik een vraag. Vanuit het onderdeel hardware ’temperatuur’ ontstaan twee schermen. 1 als barometer en de andere als thermometer. Ook vanuit de optie wind krijg ik twee schermen, een diem et de windsnelheid en de andere als temperatuur weergegeven met het aantal graden. Kan ik beinvloeden welke weergave op de schakelaar optie wordt weergegeven? Waarom krijg ik bij activering van de optie wind twee schermen, 1 bij temperaturen en 1 bij het tabblad weer. Ik wilde er een print van mijn dashbord bij doen, maar dat lukt niet vanuit dit reactie formulier.
    Al vast vriendelijke dank voor een reactie als beginnend Domoticz gebruiker.

    • december 18, 2015 om 4:53 pm
      Permalink

      Bedankt voor het compliment, Bert. Daar doe ik het voor 🙂
      Waarschijnlijk weet ik wat je bedoelt. Ik zal het nog kort even uitleggen:
      Wanneer je kijkt onder Setup bij Devices dan zie je daar de ‘sensors’ van je weerkanaal. Afhankelijk van het kanaal dat je hebt gekozen zijn dat er één of meer. Vaak zijn dit multisensors. Je kunt zien welke sensors er beschikbaar zijn in de kolommen Type en Subtype. In jouw geval heb je waarschijnlijk te maken met een sensor die tegelijkertijd temperatuur, vocht en de barometer doorgeeft (Temp+ Humidity+ Baro). Wanneer je deze sensor laat zien door het klikken op het groene pijltje, zal hij worden getoond op de daarbij behorende tabbladen: Temperature en Weather.
      Op de pagina Temperature worden dan de gegevens over Temperatuur en Vochtigheid getoond, op die van Weather de barometer. Het is dus dezelfde sensor, met twee verschillende panelen. Kijk je in de log van zo’n paneel, dan vind je daar de grafieken. Onder temperature worden dan weer de grafieken van temperatuur en vochtigheid getoond (in verschillende kleuren) en onder weather die van de luchtdruk. Je kunt deze weergave zelf niet beïnvloeden.
      Ook voor Wind geldt zo’n splitsing in weergave. Onder Weer vind je de log van de windsnelheden en windrichtingen, onder temperatuur de gevoelstemperatuur (Chill) en de echte temperatuur.
      Misschien dat het in een toekomstige versie van Domoticz mogelijk wordt dit soort weergaven te beïnvloeden, want het programma wordt constant uitgebreid, maar nu kan dat dus nog niet.
      Hopelijk is het nu wat duidelijker.

      Groeten, Ronald

      • december 21, 2015 om 6:59 pm
        Permalink

        Beste Ronald,
        Hartelijke dank voor de uitleg. Ik begrijp het en ik zal kijken of een update van Domoticz dit in de toekomst gaat veranderen. Tot nu toe ben ik heel blij met jouw uitleg, want anders was mij dit zeker niet gelukt.

        Vriendelijke groet,
        Bert Vrieling

  • februari 14, 2016 om 1:23 pm
    Permalink

    Mijn dag is weer helemaal goed. Zoals de presentatie was in Domoticz en hoe dat is na het uitvoeren van jouw perfecte handleiding: Het is geweldig . Hartelijk dank daarvoor.

    • februari 14, 2016 om 1:47 pm
      Permalink

      Dank je, Henk. En nog veel plezier ermee!

  • februari 25, 2016 om 8:24 pm
    Permalink

    Mooie en duidelijke toelichting, ook de andere onderwerpen trouwens. Ik was al gecharmeerd van Domoticz maar jij hebt er een extra dimensie aan toegevoegd. Bedankt!!!

    • februari 26, 2016 om 8:40 am
      Permalink

      Bedankt voor het compliment, Wim! En graag gedaan.

  • februari 26, 2016 om 3:22 pm
    Permalink

    Ik ben net nieuw ingestapt in de domotica wereld. Het zou geweldig zijn als alles zo goed uitgelegd is als hier, ik vrees alleen het ergste.
    Na alles gevolgd te hebben, werkte het gewoon!
    Prima, bedankt Ronald. Ga zo door!

    • februari 26, 2016 om 3:30 pm
      Permalink

      Dank je Gijs! Graag gedaan.

  • maart 26, 2016 om 10:35 am
    Permalink

    Hartelijk dank voor de prima uitleg.
    Ik ben al 76 maar het is toch gelukt.
    MvG
    Bram

  • april 14, 2016 om 3:28 pm
    Permalink

    Leuk zo’n weerkanaal, maar ik zou het nog leuker vinden als je de sensors van het weerkanaal zou kunnen koppelen aan een zonneschermschakelaar. Als er zon is en de wind beneden …beaufort schakelaar aan en als er geen zon meer is of de wind boven …. beaufort schakelaar uit.

  • april 29, 2016 om 8:51 am
    Permalink

    Dankjewel.

    Het werkt allemaal, ik heb 1 klein probleempje. Ik wil graag zien wat de temperatuur is buiten en ik krijg alleen de luchtdruk te zien in domoticz. Bij de informatie die ik van het weerstation krijg staat Temp + Humidity + Baro. Alleen de Baro te zien….. heeft iemand de oplossing.

    MVG Robert

    • april 29, 2016 om 6:23 pm
      Permalink

      Ik denk dat je op het verkeerde tabblad kijkt, Robert. De temperatuur staat op het tabblad ‘Temperature’, samen met andere eventuele thermometers die je in het systeem hebt gezet.

  • juli 5, 2016 om 9:51 pm
    Permalink

    Prima uitleg! Werk top!

  • augustus 6, 2016 om 9:32 am
    Permalink

    Hartelijk dank voor de prima uitleg

  • augustus 18, 2016 om 11:32 am
    Permalink

    Met dank voor de heldere uitleg.
    Nu even verder zoeken om iets met de waarden te gaan doen.

  • september 6, 2016 om 1:16 pm
    Permalink

    Ronald,

    Toffe uitleg zelfs voor een beginner als ik. het is TOP zoals het uitgelegd is. Zou je dit misschien ook eens kunne doen voor het koppelen van schakelaars voor bv alarm.
    Ik ben 65 maar mijn Engels is vaak niet toe rijkend om Domoticz verder te gebruiken.
    Zoals ieder een voor mij ook mijn complimenten

    • september 6, 2016 om 1:31 pm
      Permalink

      Hallo Ton, Brutus, Peter en Leo,

      Bedankt voor de complimenten, mooi dat het gelukt is.
      Ton: Ik zal er eens over denken. Heb op het moment weinig tijd, maar misschien moet ik dan maar een keer tijd maken!

  • september 19, 2016 om 3:51 pm
    Permalink

    Bedankt, ik heb het voor elkaar gekregen.
    Alleen na een tijdje ververst hij niet en krijgt de sensor een rode balk.
    Wat doe ik verkeerd?

  • december 22, 2016 om 1:28 pm
    Permalink

    Hallo ik heb zelf 3 thermometers in huis staan. Alleen herkend domoticz er maar een. Weet iemand misschien hoe dit kan?

    En top ga hem er morgen zeker bij zetten.

  • januari 13, 2017 om 11:52 am
    Permalink

    Dank je voor de super uitleg.

    Groet van een andere Ronald

    • februari 6, 2017 om 7:38 pm
      Permalink

      Dank je Ronald, Graag gedaan!

  • januari 15, 2017 om 12:39 pm
    Permalink

    Een bijzonder duidelijke uitleg, en zowaar op nog geen 100m bij vandaan een weerstation 🙂

    Mijn dank is groots 🙂

    • februari 6, 2017 om 7:38 pm
      Permalink

      Bedankt, Theo. Veel plezier ermee!

  • januari 16, 2017 om 12:31 am
    Permalink

    Bedankt voor deze heldere uitleg!

    • februari 6, 2017 om 7:38 pm
      Permalink

      Dank je Ger. Graag gedaan!

  • februari 5, 2017 om 12:08 pm
    Permalink

    Heel duidelijke uitleg. Snapte al niet waarom het niet lukte als ik als station IRHOON5 gebruikte, maar wel gewoon Rhoon. Nu ik dat pws: er voor heb staan lijkt het wel te werken.

    De ‘historische data’ plugin lijk je niet zo maar te kunnen krijgen, maar te moeten aanvragen.

    • februari 6, 2017 om 7:37 pm
      Permalink

      Dank je Edwin. Succes verder.

  • februari 6, 2017 om 12:18 pm
    Permalink

    Nadat het met DarkSky niet lukte om data binnen te krijgen, jou perfecte uitleg gebruikt om WU werkend te krijgen binnen Domoticz en dat lukte in een keer. Dank daarvoor.

    • februari 6, 2017 om 7:37 pm
      Permalink

      Dank je, Hans. Daar doen we het voor.

  • februari 11, 2017 om 11:51 pm
    Permalink

    Perfecte handleiding. Werkt meteen. Tips zoals dat je “pws:” voor je lokatiecode moet zetten bespaart mij uren uitzoekwerk.
    Dank.

  • maart 19, 2017 om 1:04 pm
    Permalink

    Beste,

    ik heb volgens mij alles goed ingesteld en nagelopen maar de virtuele sensors komen niet bij mijn “apparaten” in beeld.
    Ondanks de perfecte gebruiksaanwijzing zie ik waarschijnlijk toch iets over het hoofd.
    Waar kan het fout gegaan zijn ik heb echt geen idee.

    Alvast bedankt voor uw reactie,

    met vriendelijke groet,

    Willem

  • mei 25, 2017 om 9:11 pm
    Permalink

    Ronald,
    Bedankt voor de zeer duidelijke uitleg. Werkte direct.

  • juni 14, 2017 om 7:16 pm
    Permalink

    Bedankt voor de duidelijke uitleg, werkt perfect.
    Nu wil ik alleen de temperatuur vanuit WU gebruiken in een lua script. En ondanks dat de waarden van de WU devices wel wijzigen zie ik de devices niet terug in device triggered of time triggered events. Heb je enig idee hoe dit kan?

  • juli 17, 2017 om 1:51 pm
    Permalink

    Prima handleiding.
    Het stoeien om de bloomsky aan de praat te krijgen en z´n data te laten versturen kostte meer tijd dan met bovenstaande stappen de gegevens in mijn domoticz te laten weergeven, perfect!

  • augustus 3, 2017 om 6:43 pm
    Permalink

    Ik kan de waarden van mijn WU station genaamd “Wind-Molenland” uitlezen met het onderstaande stukje LUA:

    commandArray = {}
    print(‘Lua-Lees-Wind is getriggerd’)
    waarden = otherdevices_svalues[‘Wind-Molenland’]
    print(‘Waarden zijn nu: ‘..waarden)
    return commandArray

    Je krijgt dan in je log het onderstaande te zien:
    Waarden zijn nu: 221.00;SW;38;94;19.7;19.7

    221.00 = graden uit welke hoek de wind waait
    SW = windriching “SouthWest”
    38 = windsnelheid
    94 = windvlaag
    19.7 = temperatuur
    19.7 = gevoelstemperatuur

    Wat me alleen niet duidelijk is, is wat de grootheid is van de windsnelheid en de windvlaag. Het is niet Bft, knopen, km/u of m/s.
    Iemand een idee?

  • augustus 21, 2017 om 2:11 pm
    Permalink

    Geweldige tutorial, dank daarvoor!
    Hopen dat Domoticz het mogelijk maakt de data uit te splitsen zodat je kunt aangeven wat je wel of niet wilt weergeven op de Dashboard.

  • september 17, 2017 om 3:33 pm
    Permalink

    Top uitleg.. bedankt !

  • december 11, 2017 om 5:40 pm
    Permalink

    Geweldig goede handleiding en vragen beantwoording.
    Heb me kort geleden op het Domoticz pad begeven en een paar weer sensors aangeschaft.
    Stond op het punt om een weerstation te kopen ter vervanging van mijn oude UPM weerstation die het niet meer helemaal goed doet. Maar lift nu voorlopig mee op een naburig wunderground station met perfecte weer data.
    Dank zij deze webpagina had ik alles zo geïnstalleerd en werkend. Proficat Ronald!!!! van een 75 jarige starter!!!

  • januari 3, 2018 om 7:48 pm
    Permalink

    Bedankt voor deze duidelijke handleiding. Zet net mijn eerste stapjes met Domoticz en dit zijn simpel toe te voegen toepassingen die het leuk maken. Weerstation hier vlak in de buurt. Top ! nogmaals bedankt.

  • januari 28, 2018 om 12:27 pm
    Permalink

    Hey Ronald,

    Top site en een geweldige uitleg.
    Ik heb gedaan wat je hierboven hebt beschreven en krijg een error:
    2018-01-28 11:16:28.563 Error: Wunderground: Error getting http data!

    In de beschrijven bij het verkrijgen van de API-key de optie History Add-On Yes aan moet zetten. dit is veranderd en wellicht komt het hierdoor dat ik geen data krijg.

    Heb je een idee hoe dit is op te lossen?

    Thnx!

    Teunis

  • maart 7, 2018 om 2:55 pm
    Permalink

    Ik ben net nieuw met het Domotica gebeuren, met jouw uitleg heel veel mooie dingen kunnen instellen, ontzettend bedankt!

    Chapeau!!!

  • maart 25, 2018 om 9:21 am
    Permalink

    super uitleg, snel geconfigureerd, bedankt hiervoor.

  • mei 16, 2018 om 7:52 pm
    Permalink

    hallo
    vraagje werkt dit allemaal nog ? kom niet verder dan anvil plan?

    • mei 22, 2018 om 10:24 am
      Permalink

      Het lijkt erop dat Weather Underground geen gratis API-Keys meer uitgeeft. Helaas.

  • mei 19, 2018 om 10:31 am
    Permalink

    Hallo Ronald,
    Als eerste wil ik je complimenteren met je website. Mooi man!

    Mijn vraag is gaat over het verkrijgen van een API-key tbv het maken van een weerstation in Domoticz. Ik krijg de onderstaande melding;

    “To improve our services and enhance our relationship with our users, we will no longer provide free weather API keys as part of our program. If you have been directed to download our Weather Underground free API key by a third party provider, please contact your vendor for resolution.”

    Vraag betekend dit dat het niet meer mogelijk is om een gratis API-key te verkrijgen?

    M.vr.gr.
    Bijter

    • mei 22, 2018 om 10:24 am
      Permalink

      Hoi Bijter,
      Ik denk inderdaad dat dat weleens het geval zou kunnen zijn. Heel jammer. Ik zal eens kijken of er nog alternatieven zijn, maar ik vrees het ergste.
      Ik werk het artikel bij.

  • juni 12, 2018 om 8:31 am
    Permalink

    Je kunt Dark Sky gebruiken in Domoticz.

    Op de website van Dark Sky aanmelden: https://darksky.net/dev
    Je krijgt direct de API key.

    In Domoticz bij hardware DarkSky (Weather Lookup) kiezen.
    Bij API key de key invullen die je gekregen hebt.
    Bij location vul je de coordinaten van je locatie in. Die coordinaten kun je bij Google Maps vinden als je rechtermuisknop op je locatie doet en dan “wat is hier?” aanklikt.

    Werkt perfect!

    • juni 12, 2018 om 8:39 am
      Permalink

      Hallo Dave,
      Bedankt voor de tip!
      Ik ga het binnenkort een keer proberen. Ik heb de website wel even bekeken en het ziet er interessant uit. Een van de grootste verschillen met Weather Underground is wel dat je geen gebruik meer maakt van amateur weerstations die hun eigen metingen delen, maar van een weerdienst. Ik zag zo in de gauwigheid niet waar ze hun gegevens vandaan halen.
      Maar aangezien Weather Underground geen optie meer is, is dit wellicht een prima alternatief. Ik ga het onderzoeken en het artikel updaten als dit tenminste zinvol is.

      Groeten, Ronald

      • juni 19, 2018 om 7:45 pm
        Permalink

        Dit werkt inderdaad prima!

  • november 3, 2018 om 9:49 am
    Permalink

    Buienradar kan ook, maar ik heb gemerkt dat de temperatuur ca. 2°C afwijkt van mij eigen weerstation. Kan per locatie verschillen natuurlijk. In ieder geval bedankt voor het delen van je ervaringen! Super goed gedaan.

  • Pingback: Domotica – 5. Een ANDER gratis weerkanaal in Domoticz | Achtenveertig

  • november 26, 2018 om 7:14 pm
    Permalink

    ze zijn er helaas mee gestopt om api keys te verstrekken

    • november 27, 2018 om 11:48 am
      Permalink

      Dat klopt. Maar niet getreurd, er is een andere oplossing. Kijk maar eens op deze pagina!

  • december 12, 2018 om 11:04 am
    Permalink

    Ook op http://weerlive.nl/delen.php staat iets moois maar krijg ik niet aan de praat. API key is gratis. In domoticz is het makkelijk om bijv. Darksky in te voeren omdat bij instellingen-hardware-type en dan Darksky al ‘voorgeprogrammeerd’ is. Hoe ga ik dan te werk met weerlive? Ben een beginner en misschien leg ik het een beetje krom uit, maar het zou mooi zijn om dit met Nederlandse stations werkend te krijgen.

    • december 13, 2018 om 8:43 am
      Permalink

      Heel interessant inderdaad, Ben. Mijn nieuwe artikel over Open Weathermap is al een oplossing, maar een koppeling met het KNMI is voor ons Nederlanders natuurlijk nooit weg.
      Ik ga er eens naar kijken binnenkort!

  • januari 12, 2019 om 6:23 pm
    Permalink

    Hey Ben, ik ben benieuwd of je de weather info van welke site dan ook al heb weten te koppelen aan bijvoorbeeld het schakelen van je zonnescherm? Zo ja met welk programma

Reacties zijn gesloten.