Domotica – 3. Ontvangers en sensors

In de eerste twee afleveringen van mijn weblog over domotica heb ik uitgelegd wat dat nou eigenlijk is, domotica en hoe je het aan de computer koppelt. Ik maak daarbij gebruik van de gratis software van Domoticz, die je onder Windows of Linux kunt gebruiken om je domotica te besturen.

Ontvangers

In de vorige aflevering heb ik laten zien hoe je de zenders kunt koppelen aan Domoticz. Nu is het de beurt aan de ontvangers.
Wat zijn er zoal voor ontvangers die we kunnen koppelen? Denk aan schakelbare stopcontacten, lampfittingen, dimmers, schakelaars voor zonwering, deurbellen of motoren voor rolgordijnen.

Registreren van ontvangers

Om te kunnen registreren heb je óf de registratiecode en het type van de ontvanger nodig, óf je hebt een ontvanger nodig die een code kan leren. Afhankelijk van het gebruikte protocol moeten meer of minder gegevens worden ingevoerd. Gebruik hiervoor de knop Manual Light/Switch op de pagina Switches.
Kies allereerst de juiste hardware. Hier is dat RFXCOM. Geef hem een zinvolle naam en kies het soort schakelaar. Naast On/Off zijn er een groot aantal andere mogelijkheden, zoals  Blinds, Dimmer, of Door Lock.
Het Type (protocol) is iets wat je moet weten. Het staat niet op de verpakking… In de handleiding van de RFXCOM RFXtrx433 staan alle protocollen opgesomd. Daarin lees je bijvoorbeeld dat KlikAanKlikUit (KAKU) het AC protocol gebruikt. Voor dit protocol moet je een ID van 4 velden en een unitcode opgeven. Weet je die, dan kan je die invoeren en vervolgens met Add Device de ontvanger toevoegen. Weet je hem niet, dan verzin je een nog niet gebruikte code en zet je een zelflerende ontvanger in de leer-modus. Bij KAKU ontvangers doe je dat bijvoorbeeld door ze in het stopcontact te steken, ze ontvangen dan gedurende 5 seconden een signaal. Druk, zodra de ontvanger in de leer-modus staat, direct op de knop Test op de pagina waar je de gegevens invoert. De RFXtrx433 zendt het signaal uit en de ontvanger slaat het op.
Na het toevoegen vind je de ontvanger terug onder Switches. Net als bij de zenders (zie de vorige blog) kan je ook de schakelaars met het sterretje op de eerste pagina plaatsen (Dashboard).
Door op het pictogram van de ontvanger te drukken zet je handmatig, vanuit Domoticz, de schakelaar aan of uit. De optie Log geeft je toegang tot het logboek waarin de geregistreerde schakelmomenten staan opgeslagen.
De optie Edit geeft de mogelijkheid ingevoerde gegevens aan te passen. bijvoorbeeld de pictogrammen of naam van de schakelaar. Ook staan hier nog wat geavanceerdere instellingen, die voor dit blog op dit moment te ver gaan, zoals het starten van een extern script op het moment dat een schakelaar wordt geactiveerd.

De optie Timers geeft je de mogelijkheid de actie uit te voeren op een bepaalde tijd, bijvoorbeeld het inschakelen van een lamp bij de voordeur bij zonsondergang.

De optie Notifications tenslotte kan een bericht versturen wanneer een bepaalde actie plaatsvindt.

Sensors

Naast ontvangers, zoals lichtschakelaars, deurbellen enz. is het ook leuk en zinvol om Domoticz uit te rusten met sensors. Denk hierbij bijvoorbeeld aan weer- en temperatuursensors of sensors in pc’s. Een sensor kan niet worden geschakeld, deze geeft alleen periodiek één of meer gemeten waarden door aan Domoticz.

Aan sensors valt eigenlijk niets in te stellen. Als ze er zijn en gegevens versturen, dan zal Domoticz ze automatisch oppikken. Als je in de log kijkt van Domoticz (onder het menu Setup), dan zie je gelijk sensorgegevens staan, tussen eventuele andere signalen, die door Domoticz zijn verwerkt:

In bovenstaand voorbeeld zijn signalen van temperatuur-, weer- en hardwaresensors geregistreerd.
In het onderdeel Devices onder het menu Setup vind je de laatste registraties van de sensors in de database terug:

 

Ook deze sensors kan je gemakkelijk in Domoticz opnemen, door op het groene pijltje te klikken. Dat wordt blauw en je kunt de sensor nu een naam geven. De sensor vind je vervolgens terug onder één van de kopjes Temperature, Weather of Utility. Met het knopje Edit kan je o.a. de naam van de sensor aanpassen, met Log kan je o.a. mooie grafieken uit Domoticz toveren over bijvoorbeeld de temperatuur de afgelopen dag, maand of jaar.

 Tot zover deze keer, maar er is nog veel meer te vertellen over Domoticz!

En, o ja, reacties worden erg gewaardeerd!

25 gedachten over “Domotica – 3. Ontvangers en sensors

 • januari 29, 2015 om 6:25 pm
  Permalink

  domotica in ons huis gaat niet veel verder dan het zetten van een wekker. En een thermostaat die vanzelf aan zou moeten slaan en uitslaan.
  Er gaat een wereld voor mij open.

  • januari 29, 2015 om 7:02 pm
   Permalink

   Het is leuk om te doen en echt niet zo gek moeilijk. En je staat al snel verbaasd over hoeveel gemak je er van hebt!

 • januari 30, 2015 om 11:12 am
  Permalink

  Wederom een zeer lezenswaardig stuk. Zie het als een uitdaging om een keer aan te pakken.

 • juli 14, 2015 om 9:17 pm
  Permalink

  Probeer oude kaku ontvangers aan de praat te krijgen met Domoticz op een rpi. Eentje staat bv ingesteld op C1. Wat moet ik nu in de switch definitie specificeren voor id en unit code?

  Via ‘wiringpi’ heb ik het eerder wel aan de gang gekregen via “kaku C 1 on/off”. Works like a charm. Maar hoe ‘vertaal’ ik dit naar wat Domoticz nodig heeft? Op de ontvanger zie ik niks herkenbaars als ID.

  Thx, Michel

  • juli 14, 2015 om 9:45 pm
   Permalink

   Hallo Michel,

   Ik vermoed dat je bezig bent met de oude KAKU switches, met het wieltje. Ik ben bang dat ik daar geen ervaring mee heb. Sorry.

  • augustus 18, 2015 om 6:01 pm
   Permalink

   Heb zelf ook geen ervarin maar heb wel ergens gelezen dat de oude KaKu apparatuur met ARC protocol werkt ipv AC. Heb je dat ingesteld?

 • september 8, 2015 om 9:36 pm
  Permalink

  Hoi Ronald….
  Als It-er had ik dus hetzelfde … Kijken onderzoek en besloten voor de vera te gaan mede ivm berichtgeving domotica tentjes….. Door tijd gebrek had ik mijn projectje 18 maanden uitgesteld. Pas mijn eerste Pi gekocht. En toen had ik zoiets laat ik eerst eens Domoticz proberen .. Kost niets

  • september 8, 2015 om 10:06 pm
   Permalink

   Prima spul inderdaad. Ik heb er inmiddels ook een Pi bij die met Domoticz de energiemeters monitort. Reuze informatief!

 • november 11, 2015 om 9:16 pm
  Permalink

  ik probeer klik aan schakelaars te koppelen, maar krijg steeds de melding switch already exists Iemand een idee.??

 • januari 1, 2016 om 3:01 pm
  Permalink

  Zeer informatief blog over domoticz.

  Ben zelf ook net begonnen met Domoticz en omdat er niet zo heel veel in het Nederlands te vinden is, heb ik ook maar een forum gestart waarin Domotics de hoofdrol speelt.

  Op internet probeer ik zoveel mogelijk informatie in het Nederlands te vinden om die weer op mijn forum met anderen te delen, vooral voor de beginnende Domoticz gebruikers.

  Ook deze zeer informatieve informatie uit je blog kun je terug vinden in mijn forum en hoop dat je dit niet bezwaarlijk vind.
  Ik heb alles in quotes neergezet en ook netjes de bron vermeld.
  Mocht dit toch bezwaarlijk zijn ,laat het even weten en de info wordt verwijderd.
  http://contactkring.nl/domoticz

  • januari 1, 2016 om 3:15 pm
   Permalink

   Hoi,

   Ik heb het even bekeken op je forum, maar de samenhang en het overzicht gaan wel een beetje verloren op deze manier.
   Het lijkt mij beter en logischer om in je eigen woorden te vertellen wat je doet met Domoticz en daarna links te plaatsen naar mijn artikelen, in plaats van ze klakkeloos te kopiëren zonder plaatjes.
   Er zijn daarnaast nog meer Domoticz gerelateerde artikelen (o.a. over het toevoegen van een Weerstation) die gelinkt zouden kunnen worden.
   Kortom: ik heb liever dat je links plaatst in plaats van alles te knippen en te plakken.

   • januari 1, 2016 om 3:23 pm
    Permalink

    In de volgende link vind je de quotes met de plaatjes.
    http://contactkring.nl/forum/viewtopic.php?f=30&t=58
    In quotes en met bron erbij.
    Ook mijn eigen vorderingen en ook ontwerpen waar ik aan bezig ben zullen worden beschreven.
    Maar als je liever hebt dat ik de quotes met bronvermelding wis dan zeg het me maar dan haal ik ze weg.

    • januari 1, 2016 om 4:28 pm
     Permalink

     Nee, laat maar staan. En succes verder!

  • oktober 31, 2016 om 12:02 pm
   Permalink

   Is dit form nog aanwezig?

 • april 8, 2016 om 11:03 pm
  Permalink

  Goedendag,

  Ik ben redelijk nieuw met Domotica maar heb een uitdaging.
  Ik heb namelijk Domoticz draaien op een Synology en gebruik een Aeon Labs Aeotec – Gen 5 om Z-wave te creeren. Mijn Everspring AN158 schakelaars werken perfect. Om mijn systeem uit te breiden heb ik ook Everspring HSM02 raam/deurschakelaars gekocht. Alleen krijg ik deze niet werkendin het systeem.
  Als ik ze namelijk als hardware wil toevoegen als RFXCOM – RFXtrx868 USB 868MHz Transceiver geeft hij geen mogelijk heid om 868.42 toe te voegen, alleen 868.30, 868.35 en 868.95.
  Heeft iemand misschien een idee hoe dit wel kan?

 • april 9, 2016 om 9:01 pm
  Permalink

  Het probleem is opgelost!

  • april 11, 2016 om 6:06 pm
   Permalink

   Dat is mooi, Aldo! Ik had nog geen kans gehad om te reageren. Bovendien is mijn kennis van Z-wave nogal beperkt.

  • oktober 31, 2016 om 12:04 pm
   Permalink

   Jammer dat je niet aanheeft hoe

 • december 13, 2016 om 9:59 pm
  Permalink

  Leuk om je blogs te lezen, ben zelf inmiddels helemaal verslaafd geraakt en in elke elektroshop spit ik de schappen door op zoek naar bruikbare schakelaars, sensors en andere 433mhz materialen, heerlijk struinen..

  Ik kwam laatst een schakelset van Brennenstuhl tegen in Duitsland voor weinig.. Ik twijfelde of dit zou werken met rfx.com/domoticz en heb t laten liggen. ‘S avonds meteen gaan zoeken op internet maar eigenlijk weinig info over te vinden. Weet jij of dit gaat werken ? Of moet ik me richten op kaku voor (outdoor) switches ?

  Dank en groet

  Roland

  • december 20, 2016 om 10:22 am
   Permalink

   Leuk dat je zo enthousiast bent!
   Brennenstuhl wordt ondersteund door de RFXCOM RFXtrx433 en Domoticz, dus dat lijkt me prima.

 • december 20, 2016 om 10:08 am
  Permalink

  Mooi Blog,
  ik heb een vrij groot huis/tuin.
  Met kika ICS1000 heb ik niet overal dekking. KUn je op de synology meerdere zenders aansluiten en die verder weg monteren? Of alleen usb? Is er niet een wifi of LAN oplossing voor de zenders/ontvangers?

  • december 20, 2016 om 10:20 am
   Permalink

   Ik neem aan dat je de RFXCOM RFXtrx433 bedoelt? Dat is tenminste de zend/ontvanger die ik beschrijf. Deze zend/ontvanger heeft standaard een vrij korte antenne waarmee hij binnenshuis zo’n 30 meter haalt. De antenne is afschroefbaar en kan vervangen worden door een veel betere antenne, waarmee het bereik dramatisch wordt verbeterd. Nadeel is dat je dan waarschijnlijk ook allerlei schakelaars van buren e.d. oppikt.
   Ik geef geen advies over het soort antenne dat je het beste kunt gebruiken, want dat is mijn expertise niet helaas,dus dat geeft alleen maar teleurstelling. Maar dat moet op internet te vinden zijn.

 • Pingback: Sensoren via Wifi koppelen aan Domoticz – Deel 1 | Achtenveertig

 • november 7, 2017 om 9:08 pm
  Permalink

  Toffe artikelen voor iemand die start met Domoticz! Respect!

  Heb ik het goed begrepen dat er verschillende mogelijkheden zijn? Bijvoorbeeld….

  1 – Het KAKU-systeem… als volgt:
  Rpi/NAS/PC met Domoticz –> RFXcom –> KlikAanKlikUit –> lamp (en alles schakelt hier via de 433Mhz band)

  of

  2 – Modem met WiFi –> Rpi/NAS/PC met Domoticz –> opzetcontactdoos met WiFi –> lamp (en alles schakelt hier via WiFi).

  Daarnaast ben ik wel benieuwd naar ervaringen met ‘systeem 2’, en welke dit dan zijn.

  Ter info…
  Een temperatuur sensor hoef je tegenwoordig niet eens zelf meer zelf aan te schaffen. Je kunt via een API van AccuWeather (of bijvoorbeeld Open Weather Map) connecten met sensoren van de betreffende partij en ‘inpluggen’ op je eigen woonadres. Geheel gratis! Ideaal!

  Thanks!

  • november 9, 2017 om 9:31 am
   Permalink

   Hallo Sjaak,
   Bedankt voor je compliment.
   Domoticz is een systeem waaraan je allerlei soorten hardware kunt koppelen om daarmee sensors uit te lezen en apparatuur aan te sturen.
   Eén voorbeeld is de RFXcom. Zodra deze is gekoppeld met Domoticz kan je op de 433Mhz band allerlei soorten sensors uitlezen, omdat de RFXcom veel protocollen ondersteunt. Ook kan hij schakelaars e.d. bedienen.
   Naast de RFXcom kan je nog allerlei andere hardware aansluiten op Domoticz. Een goed voorbeeld is ook een Zwave basisstation. Zwave is een protocol dat beter werkt dan 433Mhz, omdat deze apparatuur altijd een terugkoppeling geeft. De apparatuur is wel een stuk duurder. Een derde mogelijkheid is het koppelen van spullen via de wifi, zoals bijvoorbeeld beschreven in de blogs over de ESP8266. Dan is er helemaal geen basisstation nodig. Al deze hardware kan naast elkaar bestaan in Domoticz.
   Wat de temperatuur sensor betreft: om in huis de temperatuur te meten, bijvoorbeeld in verschillende ruimten, heb je toch echt een sensor nodig. Die kan je met de RFXcom of via de ESP8266 uitlezen en in Domoticz tonen.
   Succes verder!

Reacties zijn gesloten.