Domotica – 2. Aansluiten op de computer

In de vorige aflevering van mijn blog heb ik uitgelegd wat domotica nu eigenlijk is en hoe je met een kleine investering al de nodige dingen simpel kunt automatiseren in je huis.
Mooier wordt het wanneer je je domotica aansluit op de computer.

Transciever die de Domotica met de PC verbindt

Hardware
Ik wil me niet binden aan één leverancier van schakelmateriaal of sensors, dus heb ik voor de verbinding met de computer gezocht naar een zo breed mogelijke inzetbare oplossing. En dan natuurlijk ook een beetje betaalbaar.
Ik ben uiteindelijk terecht gekomen bij de firma RFXCOM. Zij leveren een 433.92Mhz transceiver (de RFXtrx433E) die (de naam zegt het al) zowel kan zenden als ontvangen.
Dit kleine apparaatje wordt door middel van een USB-kabel verbonden met de PC en kan dan commando’s vanuit de PC verzenden naar de ontvangers (bijvoorbeeld stekkerschakelaars) van een groot aantal merken als bijvoorbeeld klikaanklikuit (kortweg KAKU), HomeEasy en ELRO. Omgekeerd kan het apparaat signalen van domotica-zenders (bijvoorbeeld temperatuursensors of deurschakelaars) ontvangen en terugsturen naar de PC. Op de pagina van de RFXCOM RFXtrx433E staat een opsomming van de zenders en ontvangers die ze ondersteunen (zie onder Will Support).

Software
Naast de hardware hebben we ook software nodig dat de signalen die binnenkomen kan verwerken, rubriceren en tonen en dat commando’s naar de hardware kan sturen. En dat daarnaast een interface vormt op pc, tablet en smartphone.
De RFXtrx433E ondersteunt een groot aantal programma’s die dit allemaal kunnen (zie op deze pagina onder Supported By).
Ik heb uiteindelijk gekozen voor het in Nederland ontwikkelde programma Domoticz. Zonder andere oplossingen tekort te willen doen vind ik de voordelen van Domoticz:

 • Multi platform (voor Windows en Linux)
 • Draait zowel op een PC als op een Raspberry PI
 • Makkelijk te installeren
 • Zeer duidelijk uitgelegd hoe het werkt
 • Heel erg veelzijdig
 • Fraaie interface
 • Actieve ontwikkelaar
 • Actieve community, zodat je met je  vragen ergens terecht kunt
 • Kostenloos

Installatie
De installatie van de RFXtrx433E is de simpelheid zelve: inprikken in een USB-poort. Bij het apparaat wordt ook een Windows-programmaatje geleverd dat kan worden gebruikt om te kijken of het apparaat signaal krijgt en wat er binnen komt. Voor Linux is zo’n programma er niet. Maar dat is geen groot gemis, want daar hebben we natuurlijk Domoticz voor!
Voor Windows en de Raspberry Pi zijn hier kant en klare setups beschikbaar van Domoticz. Voor Linux moeten we iets meer moeite doen, al valt dat ook best mee. Het makkelijkste is het om de instructies te volgen die hier staan. Daar staan instructies voor diverse Linux-smaken, Windows en de Raspberry Pi.

Compileren voor Linux
Het komt er voor Linux op neer dat de broncode wordt gedownload en vervolgens gecompileerd en gestart. En dat klinkt veel enger dan het is. De instructies zijn glashelder en het is in een paar minuten gepiept.
Voor mijn Ubuntu server 14.04 komt het neer op de volgende instructies:

sudo apt-get install build-essential -y
sudo apt-get install cmake libboost-dev libboost-thread-dev libboost-system-dev libsqlite3-dev subversion curl libcurl4-openssl-dev libusb-dev zlib1g-dev
svn checkout svn://svn.code.sf.net/p/domoticz/code/domoticz
cd domoticz
cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release
make

Linux Startup Script
Het is natuurlijk handig wanneer Domoticz altijd gelijk draait wanneer de computer wordt gestart. Voor Linux is dat te regelen met een startup script. Doe het volgende (vanuit de Domoticz directory, standaard is dat ~/domoticz):

sudo cp domoticz.sh /etc/init.d
sudo chmod +x /etc/init.d/domoticz.sh
sudo update-rc.d domoticz.sh defaults

Pas daarna het script aan. De USERNAME moet in elk geval worden aangepast:

sudo nano /etc/init.d/domoticz.sh

Ik heb daar de regel USERNAME=pi aangepast naar USERNAME=ronald.

Een interessante optie om aan te passen is de poort waarnaar Domoticz luistert. Standaard is dat 8080, maar deze poort is nogal eens bezet. Om bijvoorbeeld te luisteren naar poort 8085 wordt deze regel aangepast:

DAEMON_ARGS="-daemon -www 8085"

Sla de wijzigingen op en start de service met deze opdracht:

sudo service domoticz.sh start

Testen van de interface

Domoticz zou nu moeten draaien en zichtbaar moeten zijn op elke pc in je thuisnetwerk. Voer in een browser het adres in van de pc waarop domoticz draait, gevolgd door de poort waarop hij luistert. Test je op dezelfde pc als waar Domoticz draait op poort 8085 dan wordt dat:

http://127.0.0.1:8085

Domoticz zal nu starten en toont de pagina Dashboard. Wanneer Domoticz nog niet is geconfigureerd dan wordt dit getoond:

De link naar de pagina Hardware is de eerste die gevolgd moet worden. Daar vind je de Hardware die Domoticz heeft gevonden of die je kan gebruiken. Je vindt daar de RFXCOM (als hij goed is aangesloten) en eventuele andere hardware. Ik heb daar bijvoorbeeld ook Motherboard sensors, die Domoticz in staat stellen informatie over de pc te tonen.
Wordt de RFXCOM niet getoond, dan moet je die eerst kiezen en vervolgens met de knop Add toevoegen.

Zenders

Wanneer de RFXCOM is toegevoegd kan de pret gaan beginnen!
Alle zenders die signalen uitzenden die compatible zijn met de RFXCOM worden automatisch gelogd onder de knop Devices onder Setup. Wanneer dat het geval is, dan kan je die heel gemakkelijk toevoegen aan de interface van Domoticz. Het makkelijkste voorbeeld is een temperatuursensor. Koop een leuk sensortje (bijvoorbeeld de Oregon THN132N), sluit dit aan en onmiddellijk zie je hem verschijnen onder Devices:

Het enige wat nodig is om de sensor in de interface van Domoticz te kunnen zien is het drukken op het groene pijltje rechts (na het drukken wordt dit blauw). Voer vervolgens een naam in (ik heb hier heel origineel voor ’temperatuur’ gekozen) en hij staat er in. Dit laatste is te zien door bovenin de knop Temperature te kiezen. Alle temperatuursensors zijn daar verzameld. De onze wordt nu zo getoond:

De meeste informatie spreekt voor zich. Indien het sterretje wordt gekozen wordt de sensor ook op de voorpagina (Dashboard) van Domoticz getoond. Onder Log worden een aantal fraaie grafieken getoond met de geregistreerde temperaturen van vandaag, de laatste maand en het latste jaar:

Op dezelfde manier kunnen ook bijvoorbeeld schakelaars worden toegevoegd. Druk op de gewenste schakelaar en kijk weer onder Devices:

Schakelaars kan je, na toevoegen met het groene pijltje, terugvinden onder Switches:

Op dezelfde manier kunnen allerlei andere soorten zenders worden toegevoegd, zoals deurcontacten, schemerschakelaars of lichtsensors.

 

In de volgende blog ga ik ontvangers toevoegen en configureren en laten zien hoe je hen kunt automatiseren!

Tip: volg Domoticz op Twitter (@Domoticz). De ontwikkelaar geeft continu door wat er is veranderd, zodat je desnoods direct de broncode kunt updaten en de gewijzigde versie kunt installeren.

18 gedachten over “Domotica – 2. Aansluiten op de computer

 • november 11, 2014 om 9:54 am
  Permalink

  Interessant stukje!

 • november 11, 2014 om 2:06 pm
  Permalink

  Dit is erg interessant. Het is een onderwerp waar ik niet in thuis ben maar wat zeker nijn interesse heeft. Ik ga eens kijken wat we kunnen automatiseren. Mooie tips en duidelijk.

  • november 11, 2014 om 7:06 pm
   Permalink

   En leuk om te doen. Er komt nog veel meer in de nabije toekomst!

 • februari 12, 2015 om 9:40 am
  Permalink

  Leuke blog.
  Ik heb een vraag over de lichtsensor: Hoe weet Domoticz welke stekkerdoos schakelaar bij deze sensor hoort?

  Ik bedoel: Onderling werken ze samen omdat je de stekkerdoos in de ‘learn’-stand hebt gezet. Maar Domoticz kent die koppeling toch niet?

  • februari 12, 2015 om 2:14 pm
   Permalink

   Dat regel je in het programma onder ‘Events’. Ik heb dat hier (nog) niet behandeld. In feite zijn de lichtsensor en de schakelaar twee aparte dingen, die je aan elkaar kunt koppelen in Domoticz. Bij ‘Events’ maak je een heel simpel klik-klaar programmaatje, dat op basis van ‘Lichtsensor = ON’ vervolgens ‘Stekkerdoos = ON’ schakelt.
   Ik behandel dat binnenkort, maar probeer het gewoon, het is heel simpel.

 • april 26, 2015 om 4:04 pm
  Permalink

  Hallo,

  Ik loop vast in het configureren van een zme_rc2 afstandsbediening.
  Ik krijg het niet voor elkaar om knoppen te koppelen aan een scene of een schakelaar(van Fibaro) aan of uit te schakelen.

  Zou ik de brutale vraag mogen stellen of je mij hiermee op weg kunt helpen?

  bvd.

  Robert

  • mei 15, 2015 om 7:38 pm
   Permalink

   Hallo Robert,

   In verband met vakantie ben ik niet in staat geweest je eerder te antwoorden, maar ik denk niet dat ik je kan helpen. Je maakt gebruik van Z-Wave apparatuur en daar heb ik nog niet veel ervaring mee. Domoticz heeft echter een prima forum en ook op Tweakers is een behoorlijke community actief.

   Succes! Ronald

 • mei 15, 2015 om 3:27 pm
  Permalink

  Ben mezelf al enige tijd aan het oriënteren naar een Domotica oplossing. KAKU gebruik ik al enige tijd, maar voornamelijk om lampen dmv een remote te kunnen schakelen.
  Nu ben ik op zoek naar één of meerdere reden waar Domotica een voordeel kan zijn.
  Het automatisch schakelen van lampen op basis van schemering is er één, maar als er meerdere redenen zijn (die ik niet zie), gooi ze voor mij voeten 🙂
  Ik moet voornamelijk mijn vrouw zien te overtuigen van de voordelen, alvorens ik de kosten kan maken (wel heb ik vandaag de RFXcom besteld 🙂 )

  Deze site heeft in ieder geval mijn interesse voor Domoticz gewekt…. waarvoor dank

  • mei 15, 2015 om 7:46 pm
   Permalink

   Hoi Clemens,

   Bedankt voor het compliment!
   Naast het schakelen van verlichting kan je bijvoorbeeld denken aan beveiliging. Simpele beveiliging kan je al aanbrengen door bijvoorbeeld de app Pushalot te installeren op je smartphone en een schakelaar bij de deur aan te brengen. Zodra deze open gaat krijg je een pushbericht. Dat kan vanzelfsprekend ook veel geavanceerder, maar het gaat nu om het simpele voorbeeld.
   Daarnaast kan je denken aan het bijhouden van je stroomverbruik door je Domoticz te koppelen aan je slimme meter met een zogenaamde P1 kabel (kost ongeveer 20 Euro). Je kunt Domoticz via een tablet gebruiken als afstandbediening. Via een scriptje kan je de lichten automatisch laten aangaan als je smartphone het pand betreedt. Idem voor het openen van de garagedeur. Een rolluik kan worden gesloten als het donker wordt enz. enz.
   Het voordeel van het gebruik van Domoticz is dat je zelf kunt programmeren. Als je de RFXcom eenmaal hebt zijn de kosten ook niet zo hoog, je kunt stapsgewijs je spullen uitbreiden.
   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Groeten, Ronald

 • maart 5, 2016 om 2:05 pm
  Permalink

  hoi Ronald,

  hoe kan je bij Devices zien wat bij welke zender hoort?
  bijvoorbeeld als je van fibaro de motion toevoegt dan krijg je gelijk heleboel Devices erbij, ik probeer de logica te vinden maar lukt mij niet. uiteraard kan ik opnieuw starten en zo dan stuk voor stuk kijken maar ik probeer eruit te komen met bijvoorbeeld het ID ik hoop dat jij dit weet.

  • maart 5, 2016 om 2:15 pm
   Permalink

   Hoi Robert,

   Zo te zien gebruik je een Z-Wave multi-device. Als je in Domoticz onder het menu ‘Setup’ naar ‘Devices’ gaat krijg je een compleet overzicht van de gebruikte devices. Meestal is het wel mogelijk met behulp van de kolom ’type’ te bepalen wat wat is. Daar staan dingen als ‘Lighting’, Wind, Temp enz. Ik heb zelf geen Fibaro, dus ik kan je helaas niet verder helpen hiermee.

 • mei 9, 2016 om 10:42 am
  Permalink

  Hallo Robert,
  Welke schemerschakelaar gebruik je? Ik ben op zoek naar een sensor die netjes weg te werken is.

  • mei 9, 2016 om 11:05 am
   Permalink

   Excuses, staat in vorige (mooie) artikel.

 • augustus 11, 2017 om 2:13 pm
  Permalink

  Leuke review / uitleg. Zeer interessant om te lezen! Top!

 • augustus 11, 2017 om 4:29 pm
  Permalink

  Overigens nog een vraag , wellicht heb je daar ervaring mee. Het koppelen van rookmelders bijvoorbeeld Flamingo FA21RF (433) aan de Domticz is dat mogelijk om zowel melding te krijgen als rookmelder (bij foute melding) uit te zetten?

 • Pingback: Sensoren via Wifi koppelen aan Domoticz – Deel 1 | Achtenveertig

 • Pingback: Domotica – 4. Een gratis weerkanaal in Domoticz | Achtenveertig

Reacties zijn gesloten.