Domotica – 1. Een voorzichtig begin

Dit artikel is het eerste dat ik ga schrijven in een nieuwe reeks artikelen over Domotica.

Wat is dat eigenlijk, Domotica?
Volgens Wikipedia is het een ander woord voor huisautomatisering en bestaat het uit een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica, wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. Het kenniscentrum voor Domotica & Slim wonen definieert Domotica als “De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.”

Maar wat moet je ermee, met die Domotica?
Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar je kunt er bijvoorbeeld een aantal routinematige handelingen in je huis mee automatiseren of vergemakkelijken (inschakelen lichten, neerlaten van de zonwering), zaken met betrekking tot je huis registreren (hoe warm is het in de slaapkamer, wanneer ging de achterdeur open, wanneer heb ik mijn pc aan of uitgezet) of je laten waarschuwen als er iets gebeurt (inbraakalarm, de schuurdeur staat te lang open).
Domotica is sowieso een manier om stroom mee te besparen en het is ook ideaal voor diegenen die het liefst alles wat er in en om het huis gebeurt vastleggen.

Een voorzichtig begin
Domotica is naast allerlei andere keuzes vooral ook een kwestie van geld. Met voldoende geld kan je de prachtigste systemen kopen. Kant en klaar. Ik wilde echter rustig beginnen en heb eerst eens rondgekeken op internet en daarna in bouwmarkten e.d. Vervolgens heb ik wat spullen aangeschaft van het Nederlandse merk klikaanklikuit. Dit spul is overal te krijgen, niet duur en gemakkelijk in gebruik.

Zenders en ontvangers van KlikAanKlikUit

Hierboven is een deel van de zenders en ontvangers te zien die ik heb aangeschaft.

Zenders zijn bijvoorbeeld:

  • Afstandsbedieningen (de cijfers 1, 2 en 3 heb ik er zelf opgeplakt)
  • Deur- of raamsensors
  • Schemerschakelaar
  • Bewegingssensor

Ontvangers zijn bijvoorbeeld:

  • Stekkerschakelaars
  • Inbouwschakelaars

Met behulp van deze spullen is al een aantal semi-automatische handelingen te verrichten:

  • Zo kan de schemerschakelaar automatisch het licht aan- en uitschakelen. Dat aanschakelen kan zowel voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld een uur) als permanent. Het licht blijft dan aan totdat diezelfde schemerschakelaar het weer uitschakelt als het licht wordt.
  • De bewegingssensor kan het licht aanschakelen zodra er iemand in de buurt is. Na korte of langere tijd wordt het ook weer uitgeschakeld als er geen beweging meer is.
  • De deursensor kan automatisch het licht inschakelen en dit (eventueel vertraagd) weer uitschakelen.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe kan ik dat verder automatiseren?
Als ICT-er wil ik natuurlijk meer doen en verder gaan dan dit soort simpele zaken. Ik wil dingen vastleggen, zelf schakelmomenten bepalen en het met mijn pc, laptop of smartphone kunnen bedienen.
Ook hiervoor heeft klikaanklikuit een nogal prijzige oplossing. Voor een bedrag van rond de 100 Euro is een apparaat te koop dat je in staat stelt hun spullen via wifi en bijvoorbeeld de smartphone te bedienen. Maar wat doe ik nou als ik een temperatuur wil bepalen? Of andere spullen wil aanschaffen dan die van klikaanklikuit? Dan heb ik iets anders nog. Iets veelzijdigers. Maar daarover in de volgende blog.

 

2 gedachten over “Domotica – 1. Een voorzichtig begin

Reacties zijn gesloten.