Is bloggen over Linux vanuit het perspectief van een Windowsgebruiker wel zinvol?

tuxDe afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met Linux. Ik heb distros getest, oude machines nieuw leven ingeblazen, desktopversies bekeken en geïnstalleerd en uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan met Ubuntu server. Dat heeft geresulteerd in een (media)server, die als spin in het web functioneert in mijn thuisnetwerk en steeds meer taken krijgt.

Over deze zoektocht in Linuxland heb ik in die tijd ook geblogd en daarbij de visie gehanteerd van een Windowsgebruiker die eigenlijk wel eens wat anders wil. Precies zoals het mij is vergaan. Ik gebruik Windows al heel lang zowel privé als zakelijk, maar er kwam een moment dat de nieuwsgierigheid naar Linux te groot werd. Intussen ben ik er 100% van overtuigd dat wanneer je privé een server wilt optuigen, zeker op oudere hardware, je eigenlijk niet om Linux heen kunt. Want ga maar na:

 • goedkoop (gratis dus)
 • volkomen legaal
 • snel (veelal sneller dan vergelijkbare Windowsversies, zeker op verouderde hardware)
 • weinig gezeur met virussen en dat soort ellende
 • bergen prima legale software voor het oprapen
 • goede ondersteuning vanuit de Linux community op het internet
 • eigenlijk niet zo moeilijk als het lijkt. Anders, maar wel erg logisch opgezet

Ik heb nog veel onderwerpen die ik zou kunnen uitdiepen in een blog. Zo wil ik bijvoorbeeld de server straks Dual Boot gaan starten en dan parallel aan de bestaande 12.04 versie upgraden naar Ubuntu 14.04 om op mijn gemak over te kunnen stappen naar deze nieuwe serverversie. Daarnaast is er het gebruik van WebMin op deze server (waardoor een Desktop op die server helemaal niet meer nodig is), het gebruik van diverse software enz.

Natuurlijk staat het internet vol met dit soort blogs. Moet je het daarom maar niet doen? Onzin. er is altijd wel iemand blij mee, of er vindt iemand een tip in jouw verhaal dat hem of haar kan helpen.

Ik vraag me alleen af: is het wel zo zinvol om die blog vanuit het oogpunt van een Windowsgebruiker te schrijven? Linux is voor mij tenslotte iets wat ik ernaast doe. Mijn werk doe ik onder Windows (en dat blijft zo) en ook privé doe ik veel onder Windows. Zelf heb ik dan ook niet die afkeer van Windows die veel verstokte Linuxgebruikers lijken te hebben, ik vind Linux juist een handig systeem voor erbij. Zeer geschikt voor een server of als goedkoop systeem op oude hardware. Vanwege de software die ik gebruik (voorlopig) nog niet geschikt als hoofdsysteem.

Daarom de vraag: is het zinvol te bloggen over Linux vanuit het perspectief van een Windowsgebruiker? Of moet ik er gewoon verder induiken als Linuxgebruiker? Ik ben benieuwd of iemand zijn of haar mening hierover wil geven!

(523)

4 gedachten over “Is bloggen over Linux vanuit het perspectief van een Windowsgebruiker wel zinvol?

 1. Ik sluit me, min of meer, bij de vorige reageerders aan.
  Voor mij is het deels een hobbyproject, deels serieus.
  Ik heb vroeger gewerkt met Windows HomeServer en zijn opvolger, maar daarna moest dat os weer zo belachelijk duur worden dat ik er mee gekapt ben. Voor mezelf heb ik intussen een Synology NAS staan, maar een kennis van me had nog zo’n HomeServer, de eerste op basis van Server 2003 en ik heb gezegd, wetend dat hij ook een aardige verzameling media had, dat ik wel eens wilde proberen een Linuxserver aan de gang te krijgen.
  Dus, ik ben er blij mee en, belangrijker, ik leer er van.

 2. Het perspectief maakt me niet zo uit. Ik houd wel van je praktische insteek. Ga zo door!

  Al is er ook een idealistische kant waardoor de ‘verstokte Linuxgebruiker’ enthousiast is. De filosofie van met zijn allen wat moois maken (open source) heeft iets van een levensovertuiging of een politieke stroming. Ja, voor sommigen zelfs iets religieus. En dat gaat met sterke gevoelens gepaard.

  Voor mezelf geeft het een gevoel van vrijheid. Alles is beschikbaar, onderzoekbaar, aanpasbaar. Bevalt iets me niet, dan kies ik wat anders. En intussen lekker experimenteren.

  • Dank voor je reactie!
   Het bloggen over Linux is even gestopt, omdat ik ten eerste mijn server helemaal opnieuw heb gedaan met Ubuntu Server 14.04 (en het leek me niet zinvol om dat helemaal opnieuw te gaan beschrijven) en er ten tweede weinig nieuws is gebeurd. Het spul draait prima, geen desktop meer (WebMin en af en toe Midnight Commander in de shell) en dus geen experimenten.
   Wel ben ik bezig met Domoticz op de Server. Daar zit nog wel een blogje (of meerdere) in. En Twidge natuurlijk. Maar eerst tijd…

 3. Wat mij betreft gewoon lekker blijven doorgaan. Voor mij is Linux een hobby systeem. Daar speelt nostalgie een grote rol bij. Op dit moment kan iedere gebruiker met Apple en Windows werken. Het gevoel van iets werkend krijgen onder Linux geeft een voldoening die net zo is of was als het werkend krijgen van een Windows 95 systeem. Het is gewoon een leuke hobby ook voor de Windows gebruiker. Een nadeel van de Linux community is dat ze zo zwart wit zijn. Hoe leuk Linux ook is het haalt het op het gebied van gebruikersgemak, functionaliteit en uitstraling niet bij Windows of Apple. Pas als je er erg handig mee bent kan je het voordeel uitbuiten en dat is dat je het helemaal naar je eigen hand kan inzetten. Ik beleef er plezier aan. Je blogs zijn gewoon prettig om te lezen en leerzaam. En of het dan wat uitmaakt vanuit welk perspectief je dat doet…. Bedenk wel dat als je in de Linux Community kenbaar maakt dat je ook graag met Windows werkt er best weleens een Fatwah uitgesproken kan worden 🙂

Reacties zijn gesloten.