Het ontstaan van een nieuw Caravan album

Layout 1

Ergens begin september 2013 kwam ik er achter dat één van mijn favoriete bands van weleer, Caravan, een nieuw album ging maken. Nou gebeurt dat natuurlijk wel meer, bands die een album maken (duh), maar deze band had al een jaartje of tien niets meer van zich laten horen en de platenmaatschappij had er duidelijk geen trek meer in.

Caravan besloot een nieuwe, moderne, weg te kiezen: crowdfunding. Kort gezegd: zorg dat voldoende mensen geïnteresseerd zijn in je nieuwe product, zodat ze er op voorhand voor willen betalen, waarna jij je product kunt financieren met die vooruitbetalingen. Het leek me wel leuk om niet gewoon af te wachten of het zou lukken, maar om meteen mee te doen.

De inschrijving voor dit project liepen via de site van pledgemusic, dat speciaal voor dit doel is opgericht. Tot mijn grote verrassing was het niet alleen mogelijk om downloads of CDs te bestellen, maar ook vinyl! De goede oude LP is mijn favoriete medium voor muziek, dus dat was makkelijk kiezen. Er was een optie om de LP te bestellen, voorzien van handtekeningen van alle bandleden, voor slechts 22 pond, dus dat was snel bekeken: die moest ik hebben!

De actie bleek te zijn gestart op 15 augustus 2013 en op 19 augustus hadden ze al 50% van het gewenste bedrag opgehaald. Blijkbaar bestond de fanbase van weleer nog steeds. Op 16 september, een maand na de start van het project, was het benodigde geld al binnen: Caravan ging het nieuwe album daadwerkelijk maken en ik had daar aan bijgedragen!

Het leuke van zo’n project is dat je steeds op de hoogte wordt gehouden over het wel en wee van het nieuwe album. Hoe er wordt opgenomen. Foto’s van de set. Nieuwtjes over het Artwork. Filmpjes van de band. Stukjes muziek van het nieuwe album. Lyrics. Echt heel leuk om eens mee te maken.

Op 21 december 2013 kreeg ik een mail: het album Paradise Filter is de dag daarvoor gereleased en is beschikbaar als download voor alle pledgers zoals ik. De CD wordt geperst en daarna volgt de LP. Op dit moment klinkt de plaat uit mijn computerspeakers en hij klinkt aangenaam. Echt Caravan. Zodra de LP beschikbaar is en ik hem dus ‘echt’ kan beluisteren zal ik het album hier bespreken.

Wat mij betreft was het een bijzonder leuke ervaring om een album op deze wijze te zien ontstaan. Het lijkt me ook een prachtige manier voor nieuwe artiesten om een album uit te kunnen geven buiten de normale wegen om. De vraag is nu alleen nog of de CD en LP hun weg ook naar de muziekwinkel zullen gaan vinden. Is Caravan nog interessant genoeg voor het grote publiek?

Al met al is het crowdfunden mij goed bevallen en ik ben van plan om dit vaker te gaan doen. Je loopt geen risico, want als de target niet wordt gehaald krijg je je geld terug. En het geeft een goed gevoel om bij te dragen aan iets nieuws.

Voor de nieuwsgierigen: op de Caravan pagina bij Plegemusic is een stukje van de nieuwe plaat te beluisteren. Het album is binnenkort ook te downloaden bij iTunes. En er is natuurlijk straks de CD of de LP…