Van Windows XP naar Linux: Ervaringen met Linux Mint

In mijn vorige artikelen over de migratie van Windows XP naar Linux beschreef ik hoe ik er toe kwam om voor de Linux Mint 16 Petra Cinnamon distro (kortweg ‘Mint’) te kiezen en hoe ik Mint heb geïnstalleerd. In dit artikel ga ik Mint testen vanuit het perpectief van een Windows XP gebruiker!

Om Mint goed te kunnen bekijken vanuit het oogpunt van een Windows XP gebruiker ontkom ik er niet aan om de twee system veel te vergelijken. Natuurlijk is Linux geen Windows. Maar het is wel interessant om te zien in hoeverre de overgang naar Linux pijnloos kan verlopen voor mensen die alleen Windows gewend zijn.

Bureaublad en interface

Mint toont zich op een laptop op een soortgelijke wijze als Windows. Je kunt snel stoppen (bijvoorbeeld door de laptop dicht te klappen) en starten en logt in door een wachtwoord in te geven. Ook in het wisselen van gebruikers is voorzien, al komt dat in dit artikel niet aan de orde.

De Mint Desktop
De Mint Desktop

Na het starten toont Mint zich als een mooi afgewerkt en zeer compleet ogend systeem op  de oude laptop. Zeker wanneer een andere achtergrond wordt ingesteld dan de standaard ‘reclame’ desktop. Door met de rechter muistoets te klikken op het bureaublad verschijnt een menu – net als in Windows . Kies voor Werkblad achtergrond wijzigen en stel één van de fraaie, meegeleverde achtergronden in. Maar je kunt natuurlijk ook een eigen achtergrond kiezen.

Op het bureaublad treffen we Computer en Persoonlijke map aan. Dit zijn equivalenten voor de Windows snelkoppelingen ‘Mijn Computer’ en ‘Mijn documenten’. Het openen van één van deze mappen toont soortgelijke informatie als Windows doet: locaties met bestanden. Mappen met documenten, muziek, video’s enz.

Mappen op het bureaublad, USB stick en netwerk
Mappen op het bureaublad, USB stick en netwerk

Wanneer je computer is opgenomen in een thuisnetwerk, dan druk je op in de map Computer op Netwerk. In het venster verschijnt dan een map Windows-netwerk. Door daarop te dubbelklikken verschijnen de beschikbare Windows netwerken en daarin weer de computers die in het netwerk zijn opgenomen. Net als in Windows dus.

Taakbalk, menu en systeemvak

Mint beschikt aan de onderzijde van het scherm over een zelfde interface als Windows: Een taakbalk waarin gestarte programma’s worden getoond, een systeemvak met pictogrammen, rechtsonder en een menuknop linksonder. De werkbalk kan, net als in Windows, worden verborgen, maar ook bijvoorbeeld bovenaan het scherm worden getoond.

Het systeemvak
Het systeemvak

In het systeemvak staan pictogrammen die grotendeels dezelfde functies vervullen als in Windows: Mededelingen, Wifi, stroom, geluid en klok. Ook is er een update notificatie (analoog aan het Windows Update schildje). Klikken hierop toont het scherm met beschikbare updates, die met nog een klik kunnen worden geïnstalleerd. Een kind kan de was doen. Er is ook een knopje voor verwijderbare stations. Hierin wordt bijvoorbeeld een USB stick weergegeven, die weer met één klik kan worden verwijderd. Wanneer zo’n stick wordt geplaatst, dan verschijnt direct een snelkoppeling op het bureaublad naar dat station en wordt het station geopend. Echt heel gebruiksvriendelijk!
Vanuit het knopje met je naam kunnen persoonlijke zaken worden geregeld, zoals afmelden.

Het menu
Het menu

Het menu wordt als vanouds gestart met de knop linksonder. Ditmaal staat er natuurlijk geen Windows logo op, maar het logo van Mint. In het menu groepen met toepassingen, een regeltje met Alle toepassingen en een zoekvenster. Ook afsluit- en uitlogknoppen ontbreken niet. Kortom, het menu zal geen beletsel vormen om je software snel terug te vinden!

Voeg een werkblad toe
Voeg een werkblad toe

Wat ik een heel erg handige extra van Linux vind is het gebruik van meerdere bureaubladen. Dat is iets wat Windows niet kent. Beweeg de muis naar de linker bovenhoek. Het beeld verandert en je kunt nu aan de rechterkant op de grote + rechts drukken. Er wordt een bureaublad toegevoegd. Doe dit zo vaak als nodig, telkens verschijnt er een nieuw blad. De bladen kunnen zelfs een naam krijgen, indien nodig. Druk vervolgens op het gewenste blad en dit verschijnt.

Extra werkbladen
Extra werkbladen

Op elk van de bladen kunnen één of meer programma’s open blijven staan en hun werk doen, terwijl er op één van de andere bladen wordt verder gewerkt. En is een blad niet meer nodig, dan wordt het gesloten met een druk op het kruisje rechtsboven.

Toepassingen

Tijd om te gaan onderzoeken welke applicaties standaard worden meegeleverd met Mint. Ik kan in elk geval alvast zeggen dat dat er meer zijn dan standaard bij Windows worden meegeleverd.
Naast de meegeleverde pakketten zijn meer dan 43000 andere pakketten beschikbaar en met een paar klikken te installeren via het onderdeel Softwarebeheer, maar daarover later.

Hulpprogramma’s

Voor alle hulpjes die in Windows aanwezig zijn is er een equivalent in Mint. Er is een teksteditor, een rekenmachine, een programma dat Pdf bestanden kan tonen enz.

Internet

Firefox
Firefox

Firefox vind ik zelf één van de meest prettige en uitgebreide browsers en dat is onder Linux niet anders dan onder Windows. Ook nu zijn er plugins voorhanden om reclame te weren en te zorgen dat al uw gangen op internet niet worden opgeslagen. Internet Explorer is logischerwijs niet voorhanden, maar Google Chrome of Opera kan desgewenst wel worden geïnstalleerd.
Dat betekent dus dat je in mint heel snel je favoriete websites, Facebook en Twitter kunt bezoeken op dezelfde manier als je al gewend was.

Thunderbird heeft zich al een lange historie als E-mailprogramma. Ook dit programma werkt onder Linux exact hetzelfde als onder Windows. Wanneer je mail op de server van de provider staat (IMAP), dan volstaat het invoeren van een paar simpele gegevens en je mail loopt weer binnen. Ook het beheer is identiek aan de werking onder Windows. Gebruik je altijd Outlook, dan zal het even wennen zijn, maar Thunderbird werk veel intuïtiever dan Outlook, dus ik ga er vanuit dat dat snel went.

Office

Libre Office
Libre Office

Bij Mint wordt standaard het behoorlijk complete office pakket LibreOffice geleverd. De interface van dit pakket lijkt wel wat op de interface van een oudere versie van Microsoft Office, dus zonder het ‘lint’ wat in de moderne versies zit. U kunt al uw oude Word-, Excel- en Powerpointdocumenten ermee openen. Zowel de nieuwe als de oude formaten. Als u niet extreem kritisch bent of heel erg hangt aan de nieuwste interface van Microsoft Office, dan is dit een waardige vervanger.

Geluid en Video

Geluid en een plaatje
Geluid en een plaatje

De meeste video- en geluidsbestanden kunnen rechtstreeks worden afgespeeld in Mint. De applicatie videos speelt allerlei muziekbestanden direct af (mp3, flac, enz) en toont daarbij de hoesfoto, indien aanwezig. Hetzelfde geldt voor veel videoformaten en -containers als wmv, mpg, mkv en avi. Voor de meer ingewikkelde formaten of DVD images kan gebruik worden gemaakt van VLC Media Player. Dit programma speelt vrijwel alle videoformaten af en in ook onder Windows beschikbaar.
Met de Banshee mediaspeler kan een complete muziekverzameling worden beheerd, het programma Brasero kan Cd’s en Dvd’s kopiëren en branden.

Grafische bestanden

Heel veel plaatjes worden direct geopend met de Afbeeldingsviewer. Jpg, png, bmp enz. kunnen hiermee direct worden bekeken door ze te dubbelklikken. Bewerken van plaatjes kan worden gedaan met het geavanceerde programma GIMP. Dit programma, dat ook beschikbaar is onder Windows, biedt Photoshop-achtige mogelijkheden, al kan het zich niet meten met zijn grote voorbeeld. Het heeft echter best veel in huis. Ook het onderdeel Drawer van LibreOffice biedt beperkte mogelijkheden om bestanden te bewerken.

Niet geïnstalleerde programma’s

Softwarebeheer
Softwarebeheer

Ondanks dat Mint een behoorlijk groot aantal voorgeïnstalleerde toepassingen kent, zijn er nog veel meer voorhanden, die u in een oogwenk kunt installeren. U hoeft daarvoor niets van websiteds te downloaden of uit te pakken. Maak gewoon gebruik van Softwarebeheer. Dit is een zeer gebruiksvriendelijke interface voor duizenden andere handige en interessante programma’s. Bij het starten moet je wachtwoord worden opgegeven, omdat dit zo’n programma is dat ingrijpt in de machine. Kies vervolgens een categorie en blader door de programma’s. Een behoorlijk aantal daarvan zijn ook beschikbaar onder windows en daarom wellicht al bekend. Wanneer een programma wordt gekozen, dan wordt dat van Internet gehaald, geïnstalleerd en in het menu gezet.

Interessante programma’s die niet standaard zijn geïnstalleerd zijn:

  • Skype: het bekende video-telefoonprogramma
  • Picasa: de plaatjesorganiser van Google
  • Calibre: hét programma voor het organiseren van je eBooks
  • Filezilla: een gebruiksvriendelijke FTP client
  • Cheese: een handig programma om filmpjes of foto’s met je webcam te maken of deze te testen
  • GParted: Handig programma om harde schijven mee in te delen
  • Wine: Programma dat een groot aantal Windows programma’s rechtstreeks onder Linux kan draaien
  • Virtual box: installeer een versie van Windows in een box om die programma’s  te kunnen draaien die je echt niet kunt missen

Naast het installeren van nieuwe programma’s kan Softwarebeheer ook geïnstalleerde programma’s verwijderen. Deze functie lijkt wel wat op die van zijn tegenhanger in Windows, maar als geheel is Softwarebeheer veel krachtiger.

Conclusie

Linux Mint 16 Petra Cinnamon is een heel compleet, zeer gebruiksvriendelijk systeem, dat veel Windows XP gebruikers zal kunnen bekoren. Veel functionaliteit is out-of-the-box beschikbaar of in een handomdraai te installeren. Daarnaast zijn er mogelijkheden om dat ene onmisbare Windowsprogramma toch nog te kunnen draaien. En dat allemaal voor niets…. Geen last meer van virussen of scanners, een snel en modern systeem, kortom: gewoon doen!

2 gedachten over “Van Windows XP naar Linux: Ervaringen met Linux Mint

  • januari 27, 2014 om 9:57 pm
    Permalink

    Mooie gebruikerservaring. Ik kan niet anders zeggen dan dat Mint de vergelijking met XP glansrijk doorstaat. Afgelopen weekend eigenlijk het hele weekend met mijn laptop zitten werken. Alle dagelijkse zaken gaan prima, uiteraard als je echt foto’s gaat bewerken of presentaties gaat maken werk je prettiger met bekende maar ook betaalde pakketten. Eigenlijk hebben we er een extra laptop bij die anders op de plank was blijven liggen. Voor iedereen een aanrader.

  • oktober 18, 2016 om 7:53 pm
    Permalink

    linux mint is voor veel xp gebruikers een heel goed en zelfs beter alternatief ,linux is veiliger en snel en met meer ervaring met linux zijn er hele goede linux distro,s waar je nog vrijer bent te bouwen aan je eigen uiterlijk en bedieningsgemak ,indeling van files, uiterlijk en veel meer toevoegingen aan het systeem hoe je wil.
    diverse werkbladen , verschillende manieren om deze te activeren zoals in je mobieltje en configureren is zeer uitgebreid. kortom een zeer vrij en stabiel systeem.
    voor instappers zijn er distro,s met een laag drempel gehalte voor windows verlaters en voor meer ervaren linux gebruikers zijn er distro,s voor heel veel eigen inbreng van uiterlijk,bediening gemak en een heel groot software pakket met de keuze stabiel en of testing, vrije en niet vrije software.
    alles is te configureren. als je problemen ondervind is er altijd nog de linux website welke bij je eigen geinstalleerde distro hoort. kortom mijn ervaring is dat als je een aantal jaren met linux bezig bent je steeds meer ondenkt en je er achter komt dat je een zeer betrouwbaar systeem heb en heel veel meer kan dan met windows en ook nog gratis.

Reacties zijn gesloten.