Domotica – 5. Een ANDER gratis weerkanaal in Domoticz

In het recente verleden heb ik een artikel geschreven over het aanmaken van een gratis weerkanaal in Domoticz, met behulp van de Weather Undergroud service. Helaas is deze service gestopt met het verstrekken van gratis accounts, dus deze manier werkt niet meer. Maar er is gelukkig een alternatief, namelijk OpenWeatherMap!

Hoe gaan we te werk

Het is mogelijk om in Domoticz naast ‘echte’ sensors ook virtuele sensors te gebruiken. Van die eigenschap gaan we hier gebruik maken.

Een API-key aanvragen bij Open Weather

We beginnen met het aanvragen van een API-key bij OpenWeatherMap. Zo’n API-key is een identificatie waardoor zij weten wie er data bij hen opvraagt. Ga naar de website openweathermap.org.Kies nu voor de optie Sign Up.

Maak een nieuwe account aan en vrijwel onmiddellijk zal in je mailbox een bericht van OpenWeatherMap ontvangen:

In het midden bevindt zich de API-key. Je hebt alleen het gedeelte ná APPID= nodig.

Bepalen plaatsnaam

Naast de API-key hebben we ook nog een plaatsnaam nodig. Ga daarvoor op de website van OpenWeatherMap naar het kopje Weather in your city:

Voer daar de plaatsnaam in die je zoekt en druk op Enter. Als er meerdere keuze zijn, dan worden die nu getoond. Zo wist ik niet dat er naast ons Rotterdam nog twee van die plaatsen in de wereld waren:

Wij zoeken natuurlijk Rotterdam,NL.

Virtuele hardware in Domoticz

Kies in het SetUp-menu van Domoticz voor Hardware.

We voegen nu onderaan het scherm nieuwe hardware toe. Kies een naam voor je weerkanaal en kies bij Type voor Open Weather Map.
Laat Data Timeout op Disabled staan.

Voeg daarna bij API Key alleen het gedeelte achter APPID= in wat je uit de E-mail van OpenWeatherMap hebt gehaald.

Voeg tenslotte de plaatsnaam en het land in zoals ze op de website van OpenWeatherMap worden getoond.

Druk tenslotte op Add en het nieuwe virtuele weerstation is aangemaakt.

Werkt het?

Om te controleren of het werkt gaan we nu naar de logging in Domoticz in menu Setup.Als alles goed is gegaan zie je hier eerst de melding dat het nieuwe weerkanaal is gestart en dat er gegevens zijn opgehaald. Staat er een rode melding dat het weerkanaal niet is gestart, dan heb je iets verkeerd gedaan. Verwijder het virtuele weerstation dan bij de hardware en doet het stap voor stap opnieuw.

Sensors

Je hebt er nu een aantal nieuwe virtuele sensors bij. Deze ‘meten’ elke 10 minuten nieuwe waarden. Je vindt die sensors onder Devices in het Setup-menu van Domoticz:

Je kunt nu de sensors voor temperatuur, vochtigheidsgraad, luchtdruk, wind, zicht en bewolkingspercentage toevoegen aan Domoticz door op het groene pijltje ernaast te drukken.

Ze zijn daarna te vinden onder de hoofdmenu’s van Domoticz:

Tenslotte

Met behulp van OpenWeatherMap heb je nu een handig virtueel weerstation van je woonplaats, waarvan je nu automatisch alle gegevens gaat verzamelen. Het is niet zo mooi als dat van WeatherUnderground, waarbij je ook nog eens kon kiezen voor een bepaald weerstation vlak bij je in de buurt, maar het is toch een leuke en handige uitbreiding van je Domotica, zonder dat je zelf sensors hoeft te kopen.