Domotica – 4. Een gratis weerkanaal in Domoticz

Dit bericht is niet relevant meer, daar Weather Underground is gestopt met het verstrekken van gratis API-keys. Maar er is nu een alternatief, in de vorm van OpenWeatherMap, waarvoor ik een nieuw artikel heb geschreven.

In eerdere blogs heb ik uitgelegd wat domotica is, hoe je het kunt aansluiten op de computer met de gratis software Domoticz voor Linux en Windows en hoe je sensors kunt gebruiken en ontvangers kunt programmeren.

Eén van de leuke, nieuwe dingen die ik onlangs heb gedaan met Domoticz is het toevoegen van een gratis weerkanaal. Omdat het best kostbaar is om allerlei weerapparatuur aan te schaffen en te onderhouden is zo’n weerkanaal een heel leuk alternatief.

Wat is een weerkanaal?

De wereld kent veel weer-enthousiasten en Nederland vormt daarop geen uitzondering. En veel van die mensen zijn weer georganiseerd in groepen op websites. Eén van de grootsten op dat gebied is het Amerikaanse Weather Underground. Hier zijn ook heel veel Nederlanders bij aangesloten. Zij hosten via de website van Weather Underground een weerkanaal en sturen daarom hun metingen naar die website. En gelukkig mogen wij buitenstaanders daar weer gebruik van maken. Dit gaat ook vrij gemakkelijk in Domoticz, maar eerst moeten we ons aanmelden op de website.

Een account aanmaken

Om gebruik te kunnen maken van de weergegevens die worden verzameld dienen we eerst een gratis account aan te maken bij Weather Underground.

 1. Ga naar de aanmeldpagina van de website van Weather Underground.
 2. Voer hier E-mail, password en Handle in. Dat laatste is eigenlijk gewoon een gebruikersnaam. Kruis NIET de optie Upgrade my membership for only $10 per year aan, dat is niet nodig. De tweede optie dient wel te worden aangekruist.
 3. Druk op de knop Become a Member. Na korte tijd verschijnt er een mail met een aanmeldlink, waarop je moet drukken.
 4. Je kunt un inloggen met de gegevens die je eerder hebt opgegeven op www.wunderground.com.
 5. Om nu gebruik te kunnen maken van de weerdata heb je nog een API-key nodig. Ga daartoe naar deze pagina waarop het prijsplan staat vermeld. Kies voor de optie die het meest rechts staat (Anvil plan), daaronder voor de optie History Add-On Yes en tenslotte bij How will you use our service voor Developer. De totale kosten zijn dan nog steeds 0 dollar. Vraag de Key aan met de knop Purchase Key.
 6. Vul tenslotte nog wat gegevens over het project in:
  Contact name: <naam>
  Project contact e-mail: <e-mailadres>
  Project name: Domoticz
  Project website: http://www.domoticz.com
  Where will the API be used: Website
  Will the API be used for commercial use: No
  Will the API be used for manufacturing mobile chip processing: No
  A brief description: <Schrijf iets over de toepassing>
 7. Vink beide vakjes aan en druk weer op Purchase Key. Je hebt nu een API-Key, die in Domoticz zal worden gebruikt.

Weerstation dat wordt gebruikt

Naast de API-Key hebben we ook nog de Weather Undergroud code nodig van het weerstation dat we willen gebruiken. Veelal zal dat een weerstation zijn dat dicht in de buurt zit.

Weather Underground website

Ga naar de hoofdpagina van Weather Underground en vul in het invoerveld links, met de tekst Find Your Hyper Local Weather, een plaatsnaam in.

Je krijgt nu een kaart te zien, met daarop een aantal mogelijke weerstations. Klik op de kaart op een ballonnetje, waarna diens gegevens in het kadertje rechts verschijnen. Druk dan op Full Forecast om naar de pagina van dat weerstation te gaan.

Druk tenslotte op de straataanduiding van het weerstation (in dit voorbeeld is dat Rochussenstraat). Naast de naam van de straat wordt dan de locatiecode van het station vermeld (hier dus IROTTERD37):

Schrijf ook die locatiecode op. Nu kunnen we de weergegevens van dat weerkanaal in Domoticz weergeven. En als het weerstation een beetje in de buurt van je eigen huis is lift je dus gratis mee op de apparatuur van iemand anders, zonder dat hij of zij daar last van heeft.

Instellen in Domoticz

Kies in het menu Setup van Domoticz de knop Hardware. In het onderste deel van het scherm voer je nieuwe ‘hardware’ in (in dit geval is die virtueel dus).

Voer een naam voor het weerkanaal in en kies bij Type voor Weather Underground. Laat Data Timeout op Disabled staan en voer de API Key en de Location die je eerder hebt verkregen in.
Maar pas op: de Location moet vooraf worden gegaan door “pws:”. Dus in ons voorbeeld voer je daar pws:IROTTERD89 in.
Druk vervolgens op Add en je weerkanaal is toegevoegd aan je ‘hardware’!

De gegevens bekijken

Vanaf nu worden de weergegevens net als je andere data opgeslagen in de database van Domoticz. Onder Setup en dan Devices vind je de sensors van het weerkanaal terug. Deze kan je op de bekende wijze ‘aanzetten’: druk op de groene pijltjes en geef ze een naam.

Onder de menu items Temperature en Weather vind je de geactiveerde sensors terug.