Fietsen verkopen via Marktplaats

Omdat ik onlangs een nieuwe fiets heb aangeschaft besloot ik mijn twee bestaande fietsen, een ‘gewone’ Gazelle herenfiets en een Giant hybride sportfiets, te verkopen. Die dingen nemen onnodig veel plaats in in onze toch al niet grote schuur en wat moet je er mee als je een nieuwe hebt?

Marktplaats is een prima plaats om dit soort ‘overtollige’ zaken te verkopen en ik maak daar dan ook graag gebruik van. Dus snel wat foto’s gemaakt van beide fietsen, wat eigenschappen op een rijtje gezet en advertenties geplaatst. Snel, makkelijk en (meestal) gratis. Het enige waar ik tegenop zie is het ‘gedoe’ rondom zo’n verkoop. En dat gedoe, daar gaat deze blog over.

Omdat ik geen zin heb in ‘gedoe’ probeer ik altijd zo realistisch mogelijk te zijn. Geen dingen in de advertentie die niet kloppen, geen te mooie omschrijvingen, geen te hoge prijzen. Maar veel mensen die reageren gaan er blijkbaar vanuit dat ze een zeer gewild merk fiets toch voor een paar dubbeltjes kunnen ophalen.

De eerste groep mensen die reageren, dat zijn de ‘spookbieders’. Deze mensen reageren nooit terug wanneer je ze mailt. Of je nou een dag, een uur of een minuut na hun bieding reageert, ze reageren nooit terug. Ik vraag me wel eens af: hoe denken dat soort mensen? Of zouden ze lukraak op allerlei fietsen bieden? Misschien zijn het wel lieden die graag op knoppen drukken of kicken op mailtjes van vreemden. Ik weet het niet.

De tweede groep zijn de zware onderbieders. Stel, je vraagt 200 Euro, dan bieden zij aan hem gelijk op te komen halen voor 80 Euro. Voor de Gazelle fiets had ik er binnen 5 minuten al vier. Dit zijn waarschijnlijk handelaren, die hem nog wat verder opknappen en hem dan voor het dubbele of meer verkopen. Dit kunnen het dus bekijken, want dat doe ik liever zelf.

De derde groep mensen zijn de zeurpieten. Ze reageren gelijk terug wanneer je ze mailt, maar beginnen dan aan een eindeloze E-mailwisseling over de kwaliteit. Als ik dan voorstel te komen kijken hoor je vaak niets meer. Ik vraag me dan af: wat willen die mensen? Willen ze nou wel of niet een fiets? Waarschijnlijk willen ze het liefst een gloednieuwe fiets voor 25 Euro, maar dan gaan ze maar naar iemand anders.

De vierde groep mensen reageert op mijn mail en komt kijken, maar zijn dan ’teleurgesteld’ in de kwaliteit, ‘hadden er meer van verwacht’ of ‘hebben elders veel betere fietsen gezien voor minder geld’. Tsja, dat kan. Vaak is het alleen maar tactiek om wat van de prijs af te pingelen. Het meest verbaasd was ik over een man die me eerst de fiets een week liet vasthouden en toen uiteindelijk langskwam, waarbij hij anderhalf uur in de auto had gezeten. Hij had de fiets nog niet gezien of hij liep al te mopperen. Toen ik hem uit de schuur haalde zei hij: “Nou, die valt tegen. Ik had er toch echt meer van verwacht”. En weg was hij weer, mij verbaasd achterlatend.

Gelukkig is er ook nog een vijfde groep mensen en dat is de groep waar je uiteindelijk zaken mee kan doen. Heel vaak zijn dat aardige, realistische mensen die weten wat ze willen. Natuurlijk kan het zijn dat ze hem alsnog niet kopen, maar dan pas nadat ze een grondige test heben gedaan. Ik had iemand over de vloer die geen tijd meer had om de sportfiets op te knappen. Hij wilde er mee naar Zuid Frankrijk. Ja, dan kan ik begrijpen dat het afketst.

Al met al ben ik beide fietsen toch snel kwijt geraakt en voor ongeveer de prijzen die ik ervoor in gedachte had. Aan aardige mensen, die er zeer waarschijnlijk nog jaren veel plezier van hebben. Verkopen van gewilde zaken via Marktplaats is dus een kwestie van filteren, wat geduld en afwachten. Bijna altijd komt het dan goed!