In het recente verleden ben ik bezig geweest om voor mezelf een server op te zetten met oudere en minder oude Windowsversies en dito computers. Met wisselend succes. Maar na een tijdje begon ik me toch af te vragen: een Linuxserver, zou dat te doen zijn voor een Windowsgebruiker? Ik bedoel: ik werk al jaren in de ICT, ben best handig met hardware en (Windows-)software, dus dat moet toch kunnen?
Maar Linux, dat is toch niets voor een Windowsgebruiker?
Een veel gehoord credo is: Linux is niets voor een Windowsgebruiker. Veel te moeilijk. Met al die rare commando’s en die onduidelijke, vreemde programma’s. Dat wordt toch niets. En bovendien, met Windows weet je wat je hebt.
Nou geldt dat laatste niet meer zo. Zeker niet sinds Windows 8 is verschenen, waar veel fervente Windowsgebruikers echt niets mee (denken te) kunnen. En verder ben ik eigenlijk helemaal niet zo systeem- of merkvast. Niet met telefoons, niet met computeronderdelen en ik zit voor mijn gevoel al helemaal niet vast aan Windows. Eigenlijk heb ik niets tegen Linux, maar ik weet er gewoon niets vanaf. Ik werk er gewoon nooit mee. En tegendraads ben ik altijd al geweest. Vroeger was ik een fervent voorstander van het roemruchte OS/2 van IBM, dat zijn tijd ver vooruit was. Ik ben het blijven gebruiken tot het echt niet meer kon en toen van arremoede maar overgestapt op Windows NT. Dat was in de tijd van Windows 95 tenminste nog een béétje een volwassen besturingssysteem.
Dus wél doen, dat Linux?
Eigenlijk, als ik er goed over nadenk: als het aan mij zou liggen zou ik het liefst alles met dit mysterieuze, vrij verkrijgbare systeem willen doen, maar zo werkt het niet in de wereld. Althans, niet in mijn wereld. Er moet tenslotte ook nog gewerkt worden en ik verdien mijn geld nu eenmaal met het maken van Windowssoftware. Maar een server is een machine met heel specifieke taken en hij staat helemaal alleen in het netwerk. Dus waarom niet? Het afbreukrisico is klein. Het kost weliswaar tijd, maar je leert er wel veel van.
Maar is het nou wel of niet te doen?
De vraag is dus: is het te doen? Achteraf gezien kan ik zeggen: ja. Het ligt er natuurlijk helemaal aan hoe ver je wilt gaan, maar zolang je je een beetje aan gangbare dingen houdt is het zeker niet moeilijker dan een server onder Windows. Sterker nog, het is waarschijnlijk zelfs eenvoudiger. Het is vooral anders. Linux werkt anders dan Windows. Niet moeilijker, misschien zelfs wel makkelijker, maar anders. Dat betekent dat je met je Windows-kennis ogenschijnlijk ingewikkelde taken ineens sneller of simpeler kunt uitvoeren (goh, dat is handig? Kon dat onder Windows ook maar!) en dat op het oog simpele dingen soms wanhopig moeilijk blijken te zijn (Wat is dat voor onzin! Waarom mag dat niet? Onder Windows mag dat wel!). En dat komt dus vooral omdat je niet weet hoe het moet.
Ik kan achteraf met een gerust hart zeggen dat Linux (in mijn geval praat ik over Ubuntu Server) handig en logisch is opgezet. Maar dat sommige dingen in Windows gewoon handiger zijn. Ik bedoel, waarom krijgen mijn vier harddisks elke keer na het booten andere schijfaanduidingen? Ben ik er net aan gewend dat een schijf bijvoorbeeld sda is en de eerste partitie sda1 heet (logisch en handig), heet ie na het booten ineens sdb met partitie sdb1! Is natuurlijk allemaal wel oplosbaar, maar logisch is anders. Andere dingen zijn echter in Linux weer veel beter geregeld. Het is dus gewoon een kwestie van wennen.
Alle begin is moeilijk
Ik heb in voorgaande blogs beschreven hoe ik bepaalde dingen bij de installatie van de server heb gedaan. Ik kan intussen gerust zeggen dat ik het inmiddels anders doe. Niet heel anders, maar wel anders. Geroutineerder denk ik. En in een logische(re) volgorde. In het begin weet je van niets en dan doe je wat goed lijkt. soms blijkt iets anders eenvoudiger en beter. En bij Linux is het ook belangrijk de juiste tools te gebruiken. Het basissysteem is klein (lean and mean zullen we maar zeggen), maar met een paar extra tools ineens veelzijdig en krachtig. Je moet alleen nog even uitvinden welke tools je het beste kunt gebruiken en waar je ze kunt vinden.
Wat raad je me aan?
Als ervaringsdeskundige (let op de nuance, ik ben beslist GEEN Linuxdeskundige!) raad ik iedereen aan om het gewoon eens te proberen. Ga lezen over Linux, scharrel een oude (of voor mijn part een nieuwe) computer op en doe het. Installeer het. Zelf heb ik intussen naast de server ook diverse ‘gewone’ computers van Linux voorzien (laptops, netbooks, oude en nieuwe desktops), maar de server blijft mijn favoriete hobbyproject. Je staat er versteld van wat je allemaal kunt met zo’n machine. Helemaal voor niets. En hoeveel prachtige software er voor in omloop is. Ook helemaal voor niets…
En o ja, wat voor Linux gaan we gebruiken? Pfoe, wie ben ik om die vraag goed te kunnen beantwoorden. Ik heb zelf gekozen voor Ubuntu LTS server, omdat dat nou eenmaal veel gebruikt wordt. Leek me wel veilig voor iemand die nog niet precies weet wat er allemaal te koop is in Linuxland. Maar desktops en laptops zullen meer gebaat zijn bij bijvoorbeeld het uiterst gebruiksvriendelijke Linux Mint. Dat blijft mijns inziens één van de moeilijkste vraag in Linuxland: welke Linux distro gaan we gebruiken?