Is bloggen over Linux vanuit het perspectief van een Windowsgebruiker wel zinvol?

tuxDe afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met Linux. Ik heb distros getest, oude machines nieuw leven ingeblazen, desktopversies bekeken en geïnstalleerd en uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan met Ubuntu server. Dat heeft geresulteerd in een (media)server, die als spin in het web functioneert in mijn thuisnetwerk en steeds meer taken krijgt.

Over deze zoektocht in Linuxland heb ik in die tijd ook geblogd en daarbij de visie gehanteerd van een Windowsgebruiker die eigenlijk wel eens wat anders wil. Precies zoals het mij is vergaan. Ik gebruik Windows al heel lang zowel privé als zakelijk, maar er kwam een moment dat de nieuwsgierigheid naar Linux te groot werd. Intussen ben ik er 100% van overtuigd dat wanneer je privé een server wilt optuigen, zeker op oudere hardware, je eigenlijk niet om Linux heen kunt. Want ga maar na:

  • goedkoop (gratis dus)
  • volkomen legaal
  • snel (veelal sneller dan vergelijkbare Windowsversies, zeker op verouderde hardware)
  • weinig gezeur met virussen en dat soort ellende
  • bergen prima legale software voor het oprapen
  • goede ondersteuning vanuit de Linux community op het internet
  • eigenlijk niet zo moeilijk als het lijkt. Anders, maar wel erg logisch opgezet

Ik heb nog veel onderwerpen die ik zou kunnen uitdiepen in een blog. Zo wil ik bijvoorbeeld de server straks Dual Boot gaan starten en dan parallel aan de bestaande 12.04 versie upgraden naar Ubuntu 14.04 om op mijn gemak over te kunnen stappen naar deze nieuwe serverversie. Daarnaast is er het gebruik van WebMin op deze server (waardoor een Desktop op die server helemaal niet meer nodig is), het gebruik van diverse software enz.

Natuurlijk staat het internet vol met dit soort blogs. Moet je het daarom maar niet doen? Onzin. er is altijd wel iemand blij mee, of er vindt iemand een tip in jouw verhaal dat hem of haar kan helpen.

Ik vraag me alleen af: is het wel zo zinvol om die blog vanuit het oogpunt van een Windowsgebruiker te schrijven? Linux is voor mij tenslotte iets wat ik ernaast doe. Mijn werk doe ik onder Windows (en dat blijft zo) en ook privé doe ik veel onder Windows. Zelf heb ik dan ook niet die afkeer van Windows die veel verstokte Linuxgebruikers lijken te hebben, ik vind Linux juist een handig systeem voor erbij. Zeer geschikt voor een server of als goedkoop systeem op oude hardware. Vanwege de software die ik gebruik (voorlopig) nog niet geschikt als hoofdsysteem.

Daarom de vraag: is het zinvol te bloggen over Linux vanuit het perspectief van een Windowsgebruiker? Of moet ik er gewoon verder induiken als Linuxgebruiker? Ik ben benieuwd of iemand zijn of haar mening hierover wil geven!