Windows 10 installeren en terug naar Windows 8.1

Naast Linux gebruik ik ook Windows. Dat is niet zo vreemd als het klinkt, als je bedenkt dat ik veel thuis werk en dat het bedrijf waar ik werk Windows software maakt. Bovendien heb ik geen hekel aan Windows, het is gewoon een ander platform.
Ik draaide ‘gewoon’ Windows 8.1 en was al enige tijd geïnteresseerd in Windows 10. Er werd veel over geblogd en nog meer over getwitterd, dus dan wordt een mens nieuwsgierig.

Installeren van Windows 10

Ik was al snel aan de beurt voor een upgrade en na het maken van een backup (ja, dat is echt verstandig!) heb ik de sprong gewaagd. Er werden bestanden ter grootte van 3 GB gedownload en de installatie begon.

In eerste instantie leek alles goed te gaan. De installatie had meer weg van een servicepack dan van een ‘gewone’ Windows installatie. Helaas verzandde de installatie in een soort oneindige loop, tot ik na enkele uren wachten in arren moede toch mijn pc maar opnieuw opstartte. Uiteindelijk kreeg ik de mededeling dat hij de systeempartitie niet kon upgraden (“We couldn’t upgrade the system reserved partition”) en werd mijn Windows 8.1 weer gewoon opgestart…

Gelukkig is daar altijd nog het internet!

Dankzij het internet en de onvolprezen zoekmachine DuckDuckGo had ik de oplossing al snel gevonden. Hij wordt uitgelegd op deze reddit pagina. Het komt er op neer dat de systeempartitie die door Windows wordt gebruikt als vuilnisbak te vol was. Handig systeem eigenlijk…. #not.

Afijn, daarna ging de installatie van een leien dakje. Binnen een kwartier had ik Windows 10 draaien!

En beviel het?

Een nieuwe versie van het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld is altijd spannend. Er waren een aantal vernieuwingen die mij zeer bevielen, zoals:

  • Het nieuwe startscherm (best of both worlds zeg maar)
  • Meerdere desktops (waar kennen we dat ook alweer van?)
  • Het notificatiescherm
  • Vensters en pictogrammen, de look and feel zeg maar.

Maar er waren ook een aantal zaken die me zeer tegenvielen, zoals:

  • De snelheid. Windows 8.1 is op mijn recente pc, uitgerust met een hele goede SSD, gewoonweg veel sneller.
  • De stabiliteit. Windows 10 is op dit moment nog niet af, het voelt als een beta.
  • Het zoeken. Waarom weet ik niet, maar zoeken gaat in Windows 10 niet half zo goed als in Windows 8. Ik miste het snelle zoeken op het startscherm van Windows 8 heel erg.
  • De privacy issues. Standaard stuurt Windows 10 van alles naar de Amerikaanse servers van Microsoft. Een flink deel daarvan kan je uitzetten, maar niet alles. Een goed verhaal hierover vind je in de blog van Harld Roling.

Sommige dingen zouden best goed kunnen zijn, maar die heb ik niet kunnen of willen gebruiken, zoals:

  • De nieuwe browser Edge. Ik blijf Firefox trouw. Beter voor de privacy ook (tip: installeer Privacy Badger in Firefox!).
  • Continuum. Ik heb Windows 10 alleen kunnen testen op een ‘gewone’ pc. Het klinkt heel handig.
  • WiFi Sense. Ik heb geen Wifi gebruikt met Windows 10. Het lijkt me echter een privacygevoelig iets.
  • Xbox apps. Geen Xbox hier in huis en ik ben geen spelletjesmens.

Gebruikservaringen

Ik heb hierboven al een aantal van mijn ervaringen opgesomd. Ik heb een kleine 3 weken gedraaid met Windows 10 en de ervaringen zijn gemengd. Desktop, vormgeving en werkwijze bevielen me gelijk. Ook werkten eigenlijk alle programma’s die ik heb getest zonder problemen. Ik heb ook geen exotische hardware of stokoude programma’s, dus dat had ik min of meer wel verwacht, maar het is toch een goed teken.

Wat me al snel ging irriteren en er voor gezorgd heeft dat ik terug ben gegaan naar Windows 8 is de snelheid. ALLE programma’s starten langzamer op, ik had af en toe een zandloper in beeld en het opstarten en afsluiten duurt ook behoorlijk langer. Dat en het irritante zoeken (of meer: niet zoeken) van Windows 10 bracht mij er toe terug te gaan naar Windows 8.1. Je moet dat binnen een maand na installatie doen, anders kan het niet meer.

Terug naar Windows 8.1

Nooit gedacht, maar ik ging dus terug naar Windows 8.1. Als de berichten gunstig zijn ga ik vast nog wel eens opnieuw naar Windows 10 (op den duur moet je wel), maar voor nu ging ik dus terug.

Hoe moet dat eigenlijk, terug gaan? Zolang je Windows 10 korter dan een maand op je pc hebt kan je altijd terug. Ook nu is het verstandig eerst een backup te maken ( ja ja, doe het nou maar) en dan doe je dit:

  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Ga naar ‘Bijwerken en beveiligen’
  • Ga naar ‘Systeemherstel’
  • Kies voor ‘Terug naar Windows 8.1’

eigenlijk is dat alles. En het gaat (in mijn geval) echt heel snel!

Windows maakt hierbij gebruik van de directory c:\windows.old. Die moet je natuurlijk nog wel hebben! Heb je die in een vlaag van opruimwoede verwijderd, dan zit je vast aan Windows 10 (of je moet een backup hebben gemaakt 🙂 ).

Problemen na terugkeer in Windows 8.1

De terugkeer naar Windows 8.1 ging dus eigenlijk heel gemakkelijk en snel, maar er waren daarna toch nog een paar problemen. Alle desktop applicaties werken zoals vanouds. Wel heb ik (logischerwijs) een paar dingen opnieuw moeten installeren die ik onder Windows 10 had geïnstalleerd, want die kende Windows 8.1 nog niet. Maar dan:

Windows 8 (Modern) apps die een keer zijn geopend onder Windows 10 werken niet meer. Waarschijnlijk wordt er het een en ander aan veranderd wanneer ze worden geopend. Zo werkte de Twitter app bijvoorbeeld niet meer, of de Mail app. Ik heb de apps verwijderd, de pc opnieuw gestart en opnieuw geïnstalleerd. Dit hielp bij de Mail app, maar ik kan de Twitter-app en die van Wunderlist niet meer gebruiken. Niet onoverkomelijk, maar toch jammer.

Grote problemen met OneDrive

De grootste problemen heb ik echter gehad met OneDrive. Op mijn pc staat de OneDrive folder niet op zijn standaardplaats, maar op een aparte schijf G:. Toen ik weer een tijdje met Windows 8.1 werkte, merkte ik dat ik bepaalde gedeelde bestanden niet meer kon benaderen. De hele schijf G: (waarop de folder \onedrive staat) werd op den duur extreem traag en onbenaderbaar. Ik dacht in eerste instantie dat de schijf defect was, maar nadat ik hem van buitenaf had gekoppeld via USB bleek hij gewoon weer te gebruiken en alles stond er nog op….

Afijn, dit probleem heb ik opgelost door OneDrive naar een andere schijf te laten wijzen en opnieuw te laten synchroniseren. Alles werkt nu weer naar behoren en de G: schijf is weer teruggeplaatst in de pc.

Zoals gezegd, ik ga zeker weer een keer terug naar Windows 10. Maar het lijkt me gewoon beter om daarmee te wachten tot alles beter uitgekristalliseerd is en stabieler werkt.

Helemaal schoon installeren

Wellicht dat ik in de nabije toekomst nog een keer opnieuw Windows 10 ga installeren, maar dan helemaal schoon. Zodra je een keer een update hebt aangebracht (zoals ik dat heb gedaan), dan kan je zonder serienummer op diezelfde pc ook een schone versie installeren. Waarschijnlijk komt daar een checksum uit, die Microsoft dan weer vergelijkt met de checksum die ze eerder hebben opgeslagen op hun servers. En ja, ook dat is dus weer een privacy issue 😉